Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dezinfekcija supstrata
  • 17.02.2023. 07:30

Uzgoj presadnica: 4 načina dezinfekcije supstrata

Bilo da ste profesionalac ili amater, tehnike dezinfekcije su iste, a možemo ih podijeliti na fizičke i hemijske. Cilj je da se unište bakterije, virusi, gljivice, larve i jaja štetočina

Foto: Depositphotos/dekazigzag
  • 157
  • 11
  • 0

U proizvodnji rasada povrća, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja značajnu ulogu igra supstrat. Od njega zavisi zdravlje, razvoj i rast mladih presadnica. Zbog toga je dezinfekcija obavezna mjera, jer on može sadržavati brojne prouzrokovače biljnih bolesti koji dovode do propadanja cjelokupne proizvodnje.

Bilo da ste profesionalac ili amater, tehnike dezinfekcije su iste, a možemo ih podijeliti na fizičke i hemijske. Cilj je da se unište bakterije, virusi, gljivice, larve i jaja štetočina. Kako je za proizvodnju rasada neophodna toplota i vlaga, stvaraju se optimalni uslovi za njihov razvoj.

Dezinfekcija zagrijavanjem

Glavnu ulogu imaju visoke temperature. Postupak je dosta jednostavan, a koriste ga i hobisti i profesionalni proizvođači. Za male količine može nam poslužiti pećnica električnog šporeta, dok za velike postoje različiti priručni ili namjenski uređaji. Potrebno je postići temperaturu od minimalno 70 do maksimalno 90ºC. Supstrat se prostre u tanjem sloju, oko 5 cm, i zagrijava oko 35 minuta. Poslije zagrijavanja neophodno je da prođe kraći vremenski period da se obnovi korisna flora.

Upotreba vodene pare

Para koja se dobiva kuhanjem vode može da se koristi za dezinfekciju zemljišta. Uzmite dovoljno veliku posudu i odgovarajuće sito ili posudu koja na dnu ima mrežu . Kada to radimo kod kuće, na dno sita se postavlja stara krpa, a zatim supstrat. Nemojte prepuniti sito jer ćete tokom postupka morati promiješati sadržaj.

Zagrijavajte u većoj posudi koju ste napunili vodom do jedne trećine. Kada proključa, na vrh posude se postavi sito sa supstratom. Voden para prolazi kroz njega. Postupak traje od 30 do 40 minuta, a zatim se hladi. Nedostatak ovog procesa je što se uništavaju i korisni mikroorganizmi, a prednost što ga zasićujemo vlagom. Provodi se dvije sedmice prije sjetve kako bi dali vremena korisnim mikroorganizmima da se oporave. Ovo je osnovni način, a za veće količine koriste se burad ili namjenski uređaji.

Od supstrata zavisi zdravlje, razvoj i rast mladih presadnica (Foto: Depositphotos/Denisfilm)

Tehnika zamrzavanja

Izlaganjem supstrata niskim temperaturama možemo postići veoma dobre rezultate, ali su prisutne i mane ovakvog postupka. Obično je koriste amateri tokom hladnih zima. Količina u vreći ne treba da bude veća od 20 litara jer se tada proces neće odvijati u željenom pravcu. Možemo ih ostaviti na balkonu ili u dvorištu. U godinama sa snježnim pokrivačem vreće se mogu prekriti snijegom. Male količine se mogu upakovati u kesice i staviti u zamrzivač.

Supstrat za presadnice: Koji je za sjetvu, koji za pikiranje? Kako ga napraviti?

Zamrzavanje će djelovati samo ako je temperatura od -15 do -20ºC i ako proces traje do sedam dana. Poslije toga vreće sa zemljom se unose u toplo te se ona slabije navlaži toplom vodom. To će pomoći kod aktiviranja patogena i formi štetočina. Poslije sedmicu dana, on se ponovo zamrzava. Rezultati su najbolji ako se cijeli postupak ponovi tri do četiri puta u zavisnosti od količine. Problem je što neće uništiti spore plamenjače, ali hoće korisne mikroorganizme. Zbog toga se ne primjenjuje za supstrate bogate organskim materijama, humusom.

Dezinfekcija hemijskim sredstvima

U ovom se slučaju najčešće koriste fumiganti, sredstva u formi gasa. Na tržištu se mogu pronaći proizvodi od raznih proizvođača, a svima im je zajedničko da se primjenjuju kada je temperatura iznad 15ºC. Osim što uništavaju štetne mikroorganizme, mnogi imaju i herbicidni karakter, unište sjeme korova.


Tagovi

Rasad Proizvodnja rasada Supstrat za sjetvu Dezinfekcija supstrata Zagrijavanje supstrata Parenje supstrata Suzbijanje štetočina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.