Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Karfiol
  • 17.09.2023. 12:00

Kako izazvati dorastanje glavice karfiola?

Dorastanje se odvija u tami, na temperaturi od 0 do 2°C. Karfiol postepeno dorasta u toku jednog do tri mjeseca, najčešće 35 dana, a može se dobiti 25 - 40 glavica po metru kvadratnom.

Foto: Depositphoto/orestligetka.ukr.net
  • 124
  • 47
  • 0

Često je neophodno ostaviti glavice karfiola i iz ranije sjetve na dorastanje, ali je neophodno poštovati određena pravila da bi dorastanje bilo uspješno.

U podrumima ili trapovima u vlažnoj zemlji

Za početak, pri berbi, bio za dorastanje ili ne, mora se ubrati nedozrela glavica, veličine tri do pet centimetra, zajedno sa nekoliko listova. Listovi imaju više funkcija, prije svega da zaštite "ružu" ili glavicu od svjetlosti, mehaničkih oštećenja i drugih faktora.

Dorastanje biljaka iz redovne proizvodnje se obavlja kod nas u podrumima ili trapovima u vlažnoj zemlji, obavezno u odsustvu svjetlosti. Temperatura u prostoriji treba da bude između 0 i 2 stepeni Celzijusovih, dakle uslovi slični onima u kojima se čuva zrela glavica u hladnjačama. 

Proces traje 35 do 45 dana

Dakle, prije pojave jačih mrazeva (- 5°C), biljke karfiola se sa korijenom vade iz zemlje i gusto, skoro jedna uz drugu, uspravno sade u podrumskoj prostoriji ili trapu u vlažnu zemlju. Prethodno se sortiraju po veličini. Karfiol postepeno dorasta u toku jednog do tri mjeseca, a može se dobiti 25 - 40 glavica, a najčešće 35 po metru kvadratnom. Kod domaćih proizvođača, cijeli proces dorastanja traje 35 do 45 dana. U toku njega dolazi do izražaja značaj listova sa kojima je ovo povrće ubrano. Rezervne hranljive materije iz lista prelaze u formiranu glavicu i tada se mogu koristiti za potrošnju.

Proizvodnja karfiola sve privlačnija povrtarima, uprkos variranju cijene

Osim toga, ako se nije vodilo računa, pa su korištene sorte duge vegetacije, izmrzavanje i propadanje "ruža" karfiola spriječava se tako što se cijele biljke sa korijenom i busenom zemlje izvade i prenesu na dorastanje u hladne leje, niske, poluvisoke ili visoke plastične tunele ili plastenike. Na tim mjestima se iščupane biljke sade na isti međuredni razmak kao i u polju. Ovaj posao se odrađuje svakako prije pojave jačih mrazeva.

Njega se sastoji u održavanju optimalne temperature, u zalijevanju i dobrom provjetravanju. Ovakve "ruže" beru se počevši od novembra, te sve do februara.


Povezana biljna vrsta

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: - | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Porijeklom je s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je... Više [+]

Tagovi

Karfiol Dorastanje Temperatura za dorastanje Dorastanje u mraku Rana sjetva Sorte duže vegetacije


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.