Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • uzgoj karfiola
  • 01.11.2020. 15:45

Proizvodnja karfiola sve privlačnija povrtarima, uprkos variranju cijene

Do sada je sa cjelokupne površine ubrao oko 12 tona. Već sad planira iduću godinu, s tim da će polovinu posaditi istim hibridom, a polovinu onim koji ranije sazrijeva kako bi dobio bolju cijenu po kilogramu.

Foto: Dimitrije Jovanović
  • 192
  • 27
  • 1

U posljednje vrijeme sve više proizvođača sadi karfiol. Jedan od takvih je i Zvonimir Ruskovski koji je od prošle godine proizvodnju paprike zamijenio uzgojom karfiola, a za razlog te odluke navodi da nije htio da mu parcele nakon žetve ječma ostanu prazne do narednog usjeva, čime je dobio dvije žetve godišnje, kao i to što oko karfiola ima mnogo manje posla u odnosu na papriku.

"Ove godine karfiol sam posadio na parceli od jutro i po. Na cijeloj površini je Syngentin hibrid David F1 kojim sam prezadovoljan. Jedan od razloga zašto baš taj je što ima jako dobru pokrivenost ruže spoljašnjim listovima, te za etioliranjem nije bilo potrebe i sve glavice su zadržale bijelu boju", objašnjava Ruskovski.

Važnost količine i inteziteta navodnjavanja

Veliku podršku naš sagovornik ima od seoske zadruge od koje je kupio sjeme za proizvodnju rasada, đubrivo i zaštitna sredstva. Rasad je kontejnerskog tipa i sam ga je proizveo jer, kako kaže, osim toga što je cjelokupna proizvodnja isplativija, jedino je tako siguran da će biljke biti zdrave.

Sjeme je posijao još 17. maja jer rasad stiže za oko mjesec i po dana. Odmah nakon pripreme tla, karfiol je rasađen na parceli, na razmaku 70x50 cm. Navodnjavao ga je sistemom kap po kap od momenta rasađivanja, a kasnije u toku vegetacije čak svaki drugi dan.

Karfiol je navodnjavan sistemom kap po kap od momenta rasađivanja

"Dosta sam vodio računa oko količine i inteziteta zalijevanja jer povećana vlažnost tla može se štetno odraziti na ukus i kvalitet ruže."

Naš sagovornik se trudi da iskoristi sve benefite koje može kao mlad poljoprivrednik pa je konkurisao za dojdelu sredstava upravo za sistem za navodnjavanje, međutim - odbijen je.

Pomoć zaštitara u proizvodnji

Tokom cijele proizvodnje imao je pomoć zaštitara, na čiju je preporuku odlučivao koje preparate, u kojim dozama i u kojoj fazi primjeniti.

Kupusni buhači - male napasti uzrokuju velike štete

"Tokom vegetacije nisam imao većih problema, još od faze rasada smo počeli sa zaštitom. Ukupno sam tretirao 10 puta insekticidima i četiri puta fungicidima. Veću pažnju posvetili smo buhačima, lisnim sovicama, velikom i malom kupusaru i kupusnom moljcu, a kod bolesti - plamenjači, pepelnici i crnoj pjegavosti", objašnjava ovaj mladi poljoprivrednik.

Pad cijene plodova

Berbu je počeo sredinom septembra. Do tada je cijelu proizvodnju obavljao sam dok mu prilikom branja pomažu roditelji i radnici iz sela.

"Radnika ima dosta, berba paprike je završena pa su ljudi slobodni, što meni naročito odgovara u organizaciji skidanja karfiola, a njima kao dodatna zarada."

Kad se završi berba paprike, kreće karfiol

Sve količine do sada prodavao je nakupcima, međutim od naredne nedjelje kaže da će sjeći veće količine pa ukoliko nakupci ne budu mogli sve otkupiti, karfiol može prodati i seoskoj zadruzi od koje je kupio repromaterijal. Početkom septembra Ruskovskom su nudili i 2 KM za kilogram karfiola, međutim tada ga nije imao, a sada je cijena 0,50 do 0,65 KM!

Ipak, ovogodišnjim rodom je prezadovoljan i već sad planira uzgoj za sljedeću godinu na parceli od dva jutra, s tim da će polovinu posaditi istim hibridom, a polovinu onim koji ranije sazrijeva kako bi dobio bolju cijenu po kilogramu.


Tagovi

Proizvodnja karfiola Uzgoj Rasad Rasađivanje Priprema zemljišta Prodaja Cijena karfiola Navodnjavanje


Autor

Dimitrije Jovanović

Više [+]

Student master studija u poljoprivredi. U poljoprivredi se vodi načelom da uspješna proizvodnja zavisi kako od teorijskog znanja tako i od dobre poljoprivredne prakse.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]