• Glamočki krompir
  • 28.10.2019. 13:30
  • Zapadnobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Glamoč

Dobro rodio i glamočki krompir - najbolje uspio onaj sađen 10.6.

Ove godine nije bilo bolesti, dok na drugim teritorijima je, zbog kiše. U Glamoču se krompir i kasnije sadi. Sadio sam ga tri puta, 20.5., 1.6. i 10.6. Ovaj posljednji je najbolji, priča nam Nedažd Kovačević koji ističe dobrobit ovčjeg stanjaka.

Foto: Arhiva Nedžada Kovačevića
  • 600
  • 152
  • 0

Iako je ova godina bila daleko od idealne kada je u pitanju uzgoj povrća, glamočkom krompiru odgovarao je raspored padavina i sušnog razdoblja pa Nedžad Kovačević broji rekordan rod. Naime, po dulumu je pokupio 3,5 do 4 tone krompira. 

"Ove godine nije bilo bolesti, dok na drugim teritorijima je, zbog kiše. U Glamoču se krompir i kasnije sadi. Sadio sam ga tri puta, 20.5., 1.6. i 10.6. Ovaj posljednji je najbolji", priča nam Kovačević koji ističe dobrobit ovčjeg stanjaka

Na veliko cijena ide do marke za kg 

"Kvaliteta ovogodišnjeg krompira je odlična, a sve zbog stajskog gnojiva", kaže Kovačević koji na pitanje o tome planira li, možda, certificirati svoju proizvodnju kao organsku jer ima preduslove za to, kaže: "Treba za to dosta novaca i ozbiljnija proizvodnja. Četrdeset tona koliko ja imam nije ozbiljna količina za ishoditi certifikat. Dolazili su mi iz sarajevskog Federalnog zavoda za poljoprivredu i potvrdili kvalitetu krompira. Ali, za nas male proizvođače certifikat organske proizvodnje je skup", kaže Kovačević koji relativno brzo pronađe kupce za svoj krompir. 

"Prodam prekupcima na pijaci koji imaju svoje stalne mušterije koje im vjeruju i znaju da kupuju od domaćeg čovjeka. Nešto prodam i direktno. Ljudi su jako zadovoljni", priča Nedžad otkrivši nam i cijenu krompira. "Na veliko je cijena 50 do 60 feninga, marka za kilogram na malo."

Paziti od koga kupujete sjemenski krompir

Pitali smo Kovačevića i da nam prokomentira i vijest da će iduće godine i u BiH biti zabranjena prodaja, skladištenje i upotreba klorprofama koji sprječava klijanje konzumnog krompira. 

BiH: Zabranjene aktivne tvari u sredstvima za zaštitu bilja - na listi i klorprofam

"Stalno govorim o sredstvu protiv klijanja krompira. I ove godine je bilo onih koji su od nepoznatih kupili sjemenksi krompir pa su morali presijavati. Ništa im nije niknulo jer je krompir bio tretiran tim sredstvom. Zato je važno krompir kupiti od poznatog proizvođača", ističe. 

A kako onda čuvati krompir od klijanja? 

Kako pravilno uskladištiti krompir

"Najvažnije je imati dobro skladište ili hladnjaču. Krompir neće klijati bez svjetla i na niskim temperaturama. Oni koji nemaju tu mogućnost, preporučam čuvanje krompira u trapu", zaključuje Nedžad Kovačević. 


Tagovi

Glamočki krompir Uzgoj krompira Nedžad Bićo Kvaliteta Cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.