Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana aktivnih tvari
  • 22.10.2019. 12:00

BiH: Zabranjene aktivne tvari u sredstvima za zaštitu bilja - na listi i klorprofam

Prodaja, skladištenje i upotreba klorprofama je dozvoljena do 8. oktobra 2020. godine dok u državama članicama Evropske unije ta zabrana stupa na snagu deset mjeseci ranije, 8. januara.

Foto: Pixabay/Beeki
  • 486
  • 14
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva obavještava uvoznike, distributere i korisnike sredstava za zaštitu bilja o zabrani uvoza aktivnih tvari etoprofos, klortalonil, hlorprofam, dimetoat te desmedifam. 

Uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže aktivnu tvar etoprofos zabranjen je od 21.09.2019.godine, a promet i upotreba se dozvoljava do 21.03.2020. godine. 

Prodaja, skladištenje i upotreba klortalonila je dozvoljena do 20. novembra 2019. godine. 

Klorprofam je inhibitor klica i herbicid, odnosno sprječava klijanje konzumnog krompira u tijeku skladištenja. Ova aktivna tvar smanjuje intenzitet disanja gomolja te ih tako štiti od gubitka vlage i hranjivih tvari. Prodaja, skladištenje i upotreba je dozvoljena do 8. oktobra 2020. godine dok u državama članicama Evropske unije ta zabrana stupa na snagu deset mjeseci ranije, 8. januara. 

EK zabranjuje klorprofam - sredstvo koje sprječava klijanje krompira

Prodaja, skladištenje i uopotreba aktivne tvari dimetoat je zabranjena od 17. oktobra ove godine za sredstva za zaštitu bilja upotrijebljena na trešnjama, odnosno najkasnije do 17. jula 2020. za sredstva za zaštitu bilja upotrijebljena na drugim kulturama.

Uvoz fitofarmaceutskih sredstava koja sadrže aktivnu materiju desmedifam je već zabranjen, a prodaja, skladištenje i upotreba je  dozvoljena do 01. jula 2020. godine.


Tagovi

Aktivne tvari Zabrana Klorprofam Klijanje krompira


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.