Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klorprofam
  • 24.06.2019. 16:00

EK zabranjuje klorprofam - sredstvo koje sprječava klijanje krompira

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam kao aktivnu tvar do 8. januara 2020. godine.

Foto: Depositphotos/Zulfiska
  • 310
  • 29
  • 0

Evropska komisija donijela je provedbenu uredbu o neproduljenju odobrenja aktivne tvari klorprofam koji se više neće moći koristiti nakon 1. januara 2020. godine. Radi se o inhibitoru klica i herbicidu koji sprječava klijanje konzumnog krompira u tijeku skladištenja. Djelatna tvar smanjuje intenzitet disanja gomolja te ih tako štiti od gubitka vlage i hranjivih tvari.

Države članice trebale bi povući odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže klorprofam kao aktivnu tvar do 8. januara 2020. godine.

Izrazito problematično područje za klorprofam utvrđeno je u vezi s rezultatima indikativne procjene rizika za potrošače prema kojima i klorprofam i njegov glavni metabolit 3-kloranilin predstavljaju akutni i kronični prehrambeni rizik za potrošače. Evropska agencija za sigurnost hrane je u svom zaključku koji je prethodio ovoj odluci, istaknula da je potrebna daljnja znanstvena procjena potencijalno endokrino štetnih svojstava klorprofama te da se nije mogla dovršiti procjena rizika za člankonošce koji ne pripadaju ciljanoj skupini za uporabu na polju.

Sektor je već priznao da je situacija s ovom aktivnom tvari opasna, no problem je što ne postoji alternativa. Veliki problem je u već postojećim mjestima za skladištenje krompira budući da klorprofam ulazi u drvene okvire koji su se koristili za skladištenje krompira, a ostaci će se moći naći još dugo vremena nakon zabrane. 

Provedbenu uredbu u cijelosti možete pročitati ovdje


Tagovi

Klorprofam Klijanje krompira Zabrana Evropska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.