Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 08.06.2023. 07:30

Bolesti krastavca: Visoka vlažnost donosi plamenjaču, pepelnicu, truleži - kako ih suzbiti?

Gljivice, bakterije i virusi mogu izazvati oboljenja koja potpuno uništavaju usjev i urod krastavca. Prepoznajte simptome i reagirajte na vrijeme

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 341
  • 54
  • 0

Krastavci su veoma česta povrtna vrsta koju uzgajamo, a dostupno nam je mnogo sorti i hibrida različite namjene, dužine vegetacijskog perioda, karakteristika plodova. Zajedničko im je da imaju slabije razvijen korijenov sistem koji se veoma lako oštećuje.

Visok prinos kvalitetnih plodova može biti smanjen ili potpuno uništen pojavom različitih biljnih bolesti koje izazivaju gljivice, virusi i bakterije. Najbrojniju grupu čine gljivične bolesti, čak do 90 posto.

Plamenjača krastavca

Bolest plamenjaču izaziva gljivica Pseudoperonospora cubensis (naslovna fotografija, op.ur.), a javlja se podjednako na usjevu u plastenicima i na otvorenom. U godinama s povoljnim uslovima može potpuno da unište sve biljke i da ostanemo bez uroda. Pogađa ih u početnim fazama razvoja, tri do četiri lista, i tokom vegetacijskog perioda. Pogoduje joj visoka vlažnost vazduha.

Simptomi se javljaju na listovima u formi uglastih pjega koje se šire, spajaju i zahvataju cijelu površinu. Zaraza se veoma brzo širi i za nekoliko dana sve biljke propadaju.

Plamenjača krastavca može uništiti sav rod, spriječite ju prirodnim pripravcima

Kako bi se spriječila pojava plamenjače sijemo otporne sorte i hibride, ne treba pretjerivati sa zalijevanjem, plastenici se redovno provjetravaju. Preventivno se obavlja tretiranje sa sredstvima na bazi bakra, ali i prirodnim preparatima na bazi mlijeka u kombinaciji sa sodom bikarbonom.

Rastvor bijelog luka će djelovati preventivno, a može i zaustaviti početnu infekciju. Korisna će biti primjena svijetlog rastvora kalij permanganata. U slučaju primjene hemijskih fungicida obratite pažnju na trajanje karence koja mora biti što kraća.

Jednako je pogođen i vanjski i plastenički uzgoj (Foto: Depositphotos/weha)

Pepelnica

U godinama kada je visoka vlažnost vazduha i zemlje javlja se i pepelnica koju izaziva gljivica. Urod može biti prepolovljen. Javlja se na biljkama u plasteničkoj proizvodnji i na otvorenom.

Zaštitite krastavac od pepelnice prirodnim preparatima - mlijekom, sodom, pepelom

Prepoznaje se po karakterističnom izgledu inficiranih biljnih dijelova. Izgleda kao da smo posuli brašnom. Obratite pažnju na blizinu čička i bokvice (trputca) koji mogu biti izvor zaraze.

Druge bolesti

Antraknoza je još jedno oboljenje čiji se simptomi prvo javljaju na listovima, a mogu biti zahvaćeni i plodovi. Zaobljene smeđe pjege se raspadaju. Osim hemijskih fungicida možemo koristiti fungicidne rastvore pepela ili gorušice.

Veliki problem možemo imati u usjevu s pojavom bakteriozne truleži za koju je efikasan rastvor bijelog luka. Za pripremu će biti potrebno 200 g listova ili stabljika s cvjetovima koje usitnimo i prelijemo s 5 l vode. Ostavimo poklopljeno sljedeća 4h, procijedimo i tretiramo biljke.

U vlažnoj sredini javlja se trulež korijena koju prepoznajemo po uvenuću i smeđem korijenu. Ovo virusno oboljenje prenose štetočine, posebno lisne uši. Često je na parcelama i gredicama gdje je u startnom đubrenju korišten nezreo stajnjak. Biljke se mogu spasiti, ali će prinos biti drastično umanjen. Obratite pažnju da ne pretjerate ni s azotnim đubrivima, jer njihov višak doprinosi ovoj pojavi. U slučaju da biljka ima uvenuo izgled, a korijen je normalne boje radi se o drugoj bolesti – verticilioznom uvenuću.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, i kao industrijski... Više [+]

Tagovi

Krastavac Zaštita krastavca Bolesti krastavca Plamenjača krastavca Pepelnica krastavca Truleži krastavca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.