Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica
  • 05.06.2023. 07:30

Pojavila se pepelnica - koji su simptomi, kako je suzbiti?

Javlja se na velikom broju povrća, ali i voća te korovskog bilja. Kada se prepoznaju prvi simptomi lakše se suzbija

Foto: Depositphotos/i-am-helen
  • 11.238
  • 631
  • 0

Uzgajivača paradajza prijavljuju pojavu pepelnice na toj povrtnoj kulturi, a koja može nanijeti ozbiljne štete usjevu. Prisutna je na skoro 800 biljnih vrsta iz 59 botaničkih porodica. Oboljenje se javlja na paprici, plavom patlidžanu, krompiru, krastavcu, luku, mahunama, maslini. Najčešće je izaziva parazitska, polifagna gljivica Leveillula taurica koja inficira nadzemnu, zelenu masu. Prezimljava na korovskom bilju i ostacima povrća u plastenicima.

Nagla promjena temperature, toplota i visoka vlažnost dovode do razvoja. Može se javiti tokom proljeća, ljeta i berbe paradajza. Izvor zaraze su konidije koje se šire putem vjetra. One dugo ostaju vitalne, oko tri sedmice.

Prepoznati prve simptome

Simptomi se javljaju na starijim listovima, na gornjoj strani liske, u vidu svijetlih bijelih mrlja. Razvoj bolesti dovodi do poremećaja transpiracije i fotosinteze na ćelijskom nivou. Postepeno se mrlje spajaju i izgleda kao da je cijeli list posut brašnom ili pepelom. Dolazi do sušenja lisne mase. Biljke slabe i time se smanjuje prinos ili ga potpuno gubimo. Može da se javi i na plodovima.

Infekcija se lako zaustavlja kada se primijete prvi simptomi u usjevu. Zbog toga je bitno znanje prepoznavanja bolesti.

Pepelnica na krastavcu (Foto: Depositphotos/matahiasek)

Što možete napraviti?

Uklanjanje korova i dobra prozračnost će pomoći u odstranjivanju viška vlage sa listova i smanjiti primarne zaraze.

Kod izmjene kultura veoma je važno obaviti čišćenje i dezinfekciju plastenika i opreme. Koriste se dezinfikovani supstrati. Ako se pojavi na biljkama u posudama, možemo ih iznijeti na drugo mjesto kako se zaraza ne bi proširila na ostale. Uklonite zaražene listove i plodove.

Treba li uklanjati listove paradajza?

Smanjuje se zalijevanje. Voda se dodaje samo po potrebi. Biljke ne treba kvasiti prilikom zalijevanja.

Koje preparate koristiti?

Koriste se preparati na bazi sumpora, azoksistrobina, azoksistrobina i difenkonazol i drugih aktivnih materija.

Od prirodnih sredstava najbolje su se pokazali pripravci od sode bikarbone ili preslice.

Pripravak od preslice je djelotvoran i kod problema s hrđom, grinjama. U 5 l vode potopite 0,5 kg svježe ubrane preslice i ostavite sljedeća 24 h. Sadržaj prokuhajte, procijedite i razrijedite vodom u omjeru 1:5. Kako bi osigurali što bolje prianjanje, dodajte malo piva ili mlijeka.


Tagovi

Pepelnica Pepelnica paprike Leveillula taurica Pripravak od preslice Suzbijanje pepelnice Pepelnica paradajza Sredstvo protiv pepelnice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.