• Bolest krastavca
  • 24.03.2021. 10:45

Zaštitite krastavac od pepelnice prirodnim preparatima - mlijekom, sodom, pepelom

Pepelnica se često javlja i može dovesti do potpunog propadanja usjeva. Prednost u zaštiti od zaraze treba dati prirodnim sredstvima.

Foto: Depositphotos/matahiasek
  • 7.853
  • 1.416
  • 0

Pepelnica je oboljenje koje izazivaju različite vrste gljivica, a javljaju se na brojnim biljnim vrstama. Za njene prouzrokovače zajedničko je da se razvijaju na živim biljkama i od njih crpe hranjive materije. Veoma je učestala bolest krastavca koje umanjuje prinos, kvalitet plodova i može potpuno uništiti usjev.

Izaziva je patogen Erysiphe cichoracearum. Karakteristični simptomi se javljaju na listovima u vidu brašnaste prevlake na površini. Osim krastavca, napada i druge pripadnike porodice tikvi. Na pomenutom povrću specifično je da ima kratak vegetacijski ciklus i da je usjev podložan pojavi raznih oboljenja. Pepelnica i plamenjača su najčešća koja ga za veoma kratak period mogu potpuno uništiti. 

Izražena je u uslovima sušnih perioda i nedostatka vode, ali i kada je vlažnost vazduha velika, posebno tokom noći. Smjena visoke vlažnosti u toku noći i suvog zraka preko dana, potpomažu formiranje spora i daljem širenju. Vlaga pogoduje njihovom nastanku, a tokom dana, kada je nešto manja lako se šire putem strujanja zraka. Osim vazduhom, spore raznose i insekti.

Salatne sorte otpornije od kornišona

Optimalna temperatura za razvoj pepelnice kreće se između 20 i 26°C. Kada se izjednače ove vrijednosti sa vlažnim noćima i sušnim dnevnim intervalima, ispunjeni su uslovi za pojavu infekcije, a to je u proljeće i na jeseni.

Prvi znaci bolesti manifestuju se na površini listova u vidu brašnastih mrlja, kao da je neko brašnom zaprašio list. Pored toga, izraženi su i na pupoljcima, cvjetovima, mladim plodovima i stabljici.

Kod jake zaraze, listovi se suše i propadaju, a plodovi na njima imaju veoma loš okus i budu brzo uništeni.

Zdrave biljke mogu se lako odbraniti od infekcije, ali one pod stresom podložnije su napadu. U sprečavanju pepelnice, važnu ulogu imaju preventivne mjere.

Plamenjača tikvenjača: Kako je prepoznati, spriječiti i liječiti?

Kod odabira sorti i hibrida, odlučite se za one koje su otpornije. Salatne sorte su tu u prednosti u odnosu na kornišone. Pored toga, ne sadite ih pregusto jer tada listovi ostaju dugo vlažni što stvara idealne uslove za razvoj bolesti i formiranje spora. Takođe, ne sadite ih u sjeni i polusjeni.

Dobro osunčan usjev je otporniji na pojavu ovog oboljenja. Zalijevanje je najbolje obaviti ujutro. Ukoliko se listovi vlaže, brže će se osušiti tokom dana. To važi i za sušenje površine zemlje. Kada se navodnjavanje obavlja u drugom dijelu dana, biljke će duže ostati mokre i izložene povećanoj vlazi tokom noći.

Ne bi trebalo da budu izložene stresu jer im on slabi imunitet. Obezbjedite ravnomjerno snabdjevanje vodom. Zalijevanje uvijek obavite u razini zemlje i pri tom izbjegavati kvašenje listova.

I lukovica ima fungicidno dejstvo

Brojni su prirodni pripravci koje možemo koristiti za suzbijanje infekcije i zaštitu usjeva, kao što su soda bikarbona, mlijeko, razni biofungicidi. Njihova je prednost što ne zagađuju okolinu, nema ostataka otrova u plodovima, a pepelnica ne stvara rezistentnost na sredstva koje primjenjujemo.

Pripravak od sode bikarbone je najjednostavniji za pripremu i primjenu. Dovoljno je da 30 grama rastvorimo u pet litara vode. U ovu smjesu, radi boljeg prijanjanja može se dodati 10ml eko deteredženta. Osim toga, možemo je dodati u rastvor mlijeka čime će se povećati efikasnost zaštite biljaka krastavca.

Mlijeko se veoma često koristi u pripremi preparata koji sprečavaju pojavu ovog, ali i drugih oboljenja poput plamenjače. Kada se ispolje prvi simptomi može se koristiti razblaženo sa vodom 1:10 dok se kod jake zaraze, smanjuje udio vode.

Kombinacija mlijeka i joda veoma je efikasna u sprečavanju širenja infekcije. Na jedan litar dodaje se 12 do 14 kapi joda i sve se razblaži sa 10l vode.

Riješite se plamenjače i pepelnice domaće pripremljenim oparkom

Lukovicu (omatač crvenog luka) možemo iskoristi za pripremu fungicidnog sredstva, koje povećava otpornost biljaka krastavca na razne gljivice i druge prouzrokovače oboljenja. Potrebno je 400g lukovice preliti sa deset litara vode i zagrijavati dok ne proključa. Kada se skuvaju, ostaviti ih dva do tri dana, poslije se taj rastvor procijedi i primjenjuje. Daje dobre rezultate kao preventivna mjera za mnoge bolesti. 

Sredstvo od pepela priprema se nakon što se prosije onaj nastao spaljivanjem drveta. Dovoljno je dvije čaše pepela preliti sa tri litra vode, dobro promiješati i ostaviti da odstoji sledeća dva do tri sata. Poslije toga se rastvor dobro procijedi i može se koristiti.

Danas postoje i preparati na bazi mikroba, koje nazivamo biofungicidi. Oni ne zagađuju prirodu i plodove povrća, a nema ni otrovnih ostataka.


Tagovi

Pepelnica krastavca Oboljenje krastavca Vlažnost vazduha Brašnaste mrlje Osunčan usjev Slab imunitet Fungicidno sredstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće
Stigle sjemenke. Zbog loših vremenskih prilika, posijan dio sjemenki salate i kupusa. Mrkvica će da pričeka malo