Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioherbicid
  • 27.09.2020. 12:00

Zamjena za glifosat uskoro na tržištu, koristiti će se i u eko proizvodnji?

Kimitec grupa najavljuje kako će uskoro imati odgovarajući alternativu za glifosat, a tvrde da će se moći koristiti i u ekološkoj proizvodnji.

Foto: JumpStory
  • 115
  • 230
  • 0

Korovi uzrokuju velike gubitke u poljoprivrednoj proizvodnji, mogu smanjiti prinos za 30% i ozbiljno ugroziti kvalitet usjeva. U rješenju ovoga problema, tokom posljednjih 60 godina, poljoprivredni se sektor gotovo uvijek oslanjao na korištenje herbicida.

Međutim, neselektivna upotreba sintetičkih molekula ili potencijalnih trajnih organskih zagađivača, izazvala je ozbiljnu zabrinutost za okoliš. Danas nema sumnje da postoji potreba za razvojem alternative sa jednakom ili višim nivoom učinkovitosti od hemijskih herbicida. Takođe, posebna se pažnja posvećuje glifosatu i primjeni bioherbicida koji su u skladu s ekološkim propisima, a kao odgovor na sve veći interes za sigurnosti hrane.

Kimitec grupa na tragu alterantive za glifosat

Od 2000. godine, razvijeno je i registrovano više od 700 proizvoda na bazi glifosata, a zabrana je ograničila njihovu upotrebu te ostavila poljoprivrednike bez učinkovite zamjene.

Pita li iko poljoprivrednika šta misli o smanjenju upotrebe pesticida?

U biotehnološkoj kompaniji Kimitec group su 2019. započeli potragu za prirodnom formulacijom s učinkovitošću koja će biti jednaka ili čak veća od onih na bazi glifosata, tvrde. 

"Postoje ogromne količine sintetičkih herbicida i sredstava za dezinfekciju tla koje se i danas koriste jer ne postoje dostupne alternative. Onog trenutka kada otkrijemo prirodno rješenje koje je jednako učinkovito kao i glifosat, ali bez štetnih učinaka, to će se promijeniti", kazao je Félix García, izvršni direktor Kimiteca.

Po čemu se ovaj bioherbicid razlikuje od glifosata?

Ističu kako su faktori koji razlikuju njihov proizvod od glifosata: postojanost, biorazgradnja, rezidualnost i bioakumulacija. Kako bi se izbjeglo ostavljanje ostataka i minimalizovao rizik od bioakumulacije, bioherbicid će biti formulisan sa molekulama prirodnog porijekla, za koje je priroda razvila učinkovite mehanizme biorazgradnje. Naime, ovo će sredstvo imati nekoliko mehanizama djelovanja koji će spriječiti pojavu rezistencije i, prema tome, potrebe za primjenom drugih aktivnih materija.

Alternativa glifosatu: Protiv korova biljnom pjenom, strujom i elektromagnetskim valovima

"Naše će se sredstvo moći koristiti i u konvencionalnim i u ekološkim poljoprivrednim sistemima“, napominju iz firme. Poručuju i da su u naprednoj fazi optimizacije procesa dobijanja bioaktivnih molekula te da su započeli s fazom odabira različitih ciljnih korova. 


Tagovi

Alternativa Glifosat Bioherbicid Kimitec group


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.