Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje korova
  • 11.02.2020. 15:00

Alternativa glifosatu: Protiv korova biljnom pjenom, strujom i elektromagnetskim valovima

Brojni proizvođači herbicida, ali i ostale poljoprivredne kompanije, rade na pronalasku alternativnog rješenja ovoj hemikaliji, a neke su svojim izumima privukle veliku pažnju. 

Foto: Facebook/Weedingtech Ltd
  • 363
  • 34
  • 0

U Europskoj uniji se korištenje glifosata odobrava do 2022. godine, ali države kao što su Njemačka, Austrija, Italija, Nizozemska, Francuska i Češka najavljuju zabrane i ranije. Stoga brojni proizvođači herbicida, ali i ostale poljoprivredne firme rade na pronalasku alternativnog rješenja ovoj hemikalij. Neke su svojim izumima privukle veliku pažnju. 

Protiv korova biljnom pjenom

Kompanija Weedingtech proizvela je sistem koji pomoću 100% prirodne pjene suzbija korove, a nazvali su ga Foamstream. Mašina podsjeća na usisivač, a radi na principu tako da prska pjenu po korovima, grije ih i na taj način uništava. Pjena je prirodna i dobija se od biljnih ulja i šećera. "Iako nije čarobni napitak koji zamjenjuje glifosat, njegova upotreba se znatno povećala. Novi nas je izum natjerao da više razmišljamo o onome što općenito radimo za okolinu. Ovo je prilično zanimljiv proizvod“, pojašnjava Jonathan Greatrex, službenik za parkove i ostale otvorene prostore u Glamorganu, piše bbc.

Nastavak priče o glifosatu - ipak nije kancerogen?

Struja umjesto herbicida

Kao još jedan značajan izum predstavlja proizvod Xpower, firme Agxtend koji nudi novu revolucionarnu metodu suzbijanja korova. uređaj se pričvršćuje na traktor i ubija biljke za manje od sekunde pulsirajući kroz njih električnu energiju kako bi uništio vaskularne snopove koji prenose vodu i hranjive materije. Može se koristiti u svim vremenskim uslovima i nudi veliku fleksibilnost. "Električna energija za sobom ne ostavlja nikakve ostatke kao što to radi herbicid. Mali je rizik od erozije i visoka učinkovitost jer možemo sistematski kontrolisati svaki dio biljke", kaže radnik u Agxtend, Karsten Vialon.

Posebno se primjenjuje u uzgoju krompira, gdje je zamijenio tradicionalno korištenje herbicida na bazi diqueta ili glufosinat-amonijaka.

Mikrovalna kao potencijalno rješenje u suzbijanju korova

Profesor Graham Brodie s Fakulteta poljoprivrednih i veterinarskih nauka u Melbourneu, u Australiji osmislio je još jednu alternativu herbicidu, a to je mašina koja djeluje kao mikrovalna pećnica i rješava korove pomoću elektromagnetskih valova

"Uređaj djeluju na nevjerojatno jednostavan način. Kako molekule vode unutar korova vibriraju i zagrijavaju se, uzrokuju propadanje biljnih ćelija, ubijajući korov bez potrebe za korištenjem skupih ili potencijalno štetnih hemikalija", objašnjava Graham. Velika je prednost i što se može korisitit u bilo kojim vremenskim uslovima pa čak i noću.

Bacačem plamena protiv korova u organskoj poljoprivredi?

Digitalna herbicidna tehnologija, kako su je još nazvali učinkovita je i praktična, a što je najbitnije ne ostavlja štetne posljedice na tlu i sigurna je za korisnika. 

Kako izgleda primjena Foamstream možete pogledati u videu:


Tagovi

Alternativa glifosatu Suzbijanje korova Biljna pjena Elektirčna energija Elektromagnetski valovi Herbicidi Glifosat


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete