Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi voća
  • 07.04.2020. 16:30

Vrijednost domaće proizvodnje voća procijenjuje se na 202 miliona KM

Neka od osnovinih pitanja koja utiču na obim proizvodnje voća u RS, biti će riješena zakonski kroz usvojenu Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi.

Foto: Bojan Kecman
  • 55
  • 20
  • 0

Iako je ova godina vrlo izazovna za domaću poljoprivredu, stanje u voćarsko - vinogradarskoj proizvodnji nije tako loše. Ostvareni obim u voćarstvu u RS, prema nekim procjenama iznosio je oko 331.449 t dok je očekivana vrijednost bila 201,69 miliona KM. 

Kod nas je najviše zastupljen uzgoj šljive i pod ovim voćem zasađeno je 7.557 ha, a vrijednost koja se očekivala realizacijom proizvodnje, procijenjivana je na 72,5 milion KM. Očekivani prinos je 24 t/ha, prema Informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u 2020. godini, u RS, navode nezavisne. com.

Miloš Bogojević: Šljiva je najbolja voćka za prostore bivše države - ona se uvijek traži i od nje se može živjeti

Kada je riječ o jabukama, ovo voće je zasađeno na 3.414 hektara, a očekivana vrijednost proizvodnje kreće se oko 46 miliona KM. Kruške su srazmijerno manje zasađene, odnosno, na 1.451 ha, sa predviđenim iznosom od 9,43 miliona KM. Breskve su najmanje zastupljene u proizvodnoj strukturi, sa 851 hektar i procijenjenom vrijednosti od 2,68 miliona KM. 

Djelimično ublažene štete od mraza

Ono što bi se moglo negativno odraziti na vegetaciju, koja već uveliko napreduje, jesu svakako nagle promjene temperatura, naročito na koštunjavo voće. Štetu su djelimično ublažili tretmani protiv mraza, kao i snježni pokrivač koji se tada bio zadržao par dana.  

Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi RS za 2020. godinu, na sjednici održanoj 02. aprila tekuće godine. 


Tagovi

Voćarska proizvodnja Obim proizvodnje Uzgoj šljive Uzgoj kruške Uzgoj jabuka Uzgoj breskvi Štete od mraza Vegatacijski period Nedostatak radne snage Proizvodni ciklus


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.