• Napad medvjeda
  • 08.07.2018. 12:30

Vratio se kneževski medvjed, ubio dvije svinje ukupne težine više od 400 kg

Ukupno sam imao tri svinje, medvjed je jednu ubio, drugu smo morali priklati kako bih iskoristio bar nešto od nje. A treća je malo povrijeđena i ona je preživjela. Te dvije stradale svinje su imale više od 400 kg i mjesečno sam za njih davao 180 KM, te sam i zbog toga u gubitku, priča vlasnik Bogdan Mitrović

Foto: Pixabay/Alexas_Fotos
  • 588
  • 42
  • 0

Medvjed iz okoline Kneževa već dvije godine pravi štetu ne samo na imovini kneževskih poljoprivrednika nego napada i stoku. Samo prošle godine u maju medvjed je rastrgao kravu tešku 400 kilograma u mjestu Kobilja. 

Medvjed rastrgao kravu, šteta 2.000 maraka

Tri mjeseca nakon toga zgrabio je svinju porodice Tomašević iz mjesta Bregovi, tešku 170 kg zbog čega su mještani dugo poslije bili u strahu

Medvjed iz svinjca zgrabio svinju tešku 170 kg

Nakon svega toga stanovnici Opštine Kneževo organizirali su noćne straže. Tada su u U Lovačkom udruženju "Čemernica" tražili dopuštenje za odstrel. No, kako se ništa nije dogodilo, medvjed je i ove godine krenuo u pohod po poljoprivrednim imanjima. Naime, u petak ujutru je u selu Bokani, zaseoku Mitrovići, na imanju Bogdana Mitrovića napravio štetu ubivši dvije svinje ukupne težine više od 400 kg, navode Nezavisne. 

Bogdan kaže da je prije odlaska na spavanje pregledao imanje i sve je bilo u redu.

"Ukupno sam imao tri svinje, medvjed je jednu ubio, drugu smo morali priklati kako bih iskoristio bar nešto od nje. A treća je malo povrijeđena i ona je preživjela. Te dvije stradale svinje su imale više od 400 kg i mjesečno sam za njih davao 180 KM, te sam i zbog toga u gubitku", rekao je Mitrović za Nezavisne.

Tražeći svinje naišli na medvjeda 

On kaže da je ujutru ustao, ne znajući da je medvjed bio u njegovom dvorištu.

"Ujutru kada sam se probudio, došao je zet da tovarimo piljevinu i pitao me gdje su mi svinje. Rekao sam mu da su u svinjcu. Međutim, onda smo vidjeli da su vrata provaljena i krenuo sam u potragu za svinjama. Prateći trag krvi kud je medvjed vukao svinju, sreo sam i medvjeda koji je bio na metar i po od mene. Kada me je ugledao, riknuo je i otišao niz jarak", rekao je Mitrović.

Medvjed navikao na svinjsko meso

Nebojša Vuković iz Poljoprivredne službe u opštini Kneževo kaže da već skoro dvije godine jedinka medvjeda pravi štetu u zaseocima, brdima oko Kneževa, počevši u proljeće.

"U više sela i zaselaka oko Kneževa, Bokana, Mitrovića, Pavlovića, medvjed pravi problem svakih 15 do 20 dana i ove godine uglavnom napada svinje, a po jednom je napao pčelinjak i kravu, očigledno je navikao na svinjsko meso", rekao je Vuković istaknuvši da su zaprimili prijavu u petak ujutru da je medvjed počinio štetu na jednom imanju.

Lovci ne smiju odstrijeliti medvjeda jer je zaštićen

"Medvjed je kroz zidani objekat povrijedio i izvukao jednu od svinja kroz otvor za izđubrivanje. Vlasnik je imao tri svinje, jednu je odmah usmrtio, druga je morala biti prinudno zaklana, a treća je imala male povrede i preživjela je. Lovci nemaju potrebu ići na teren, ne vrijedi da traže medvjeda, jer je on zaštićen i šteta se plaća", kaže Vuković.

Kneževskog medvjeda će ipak odstrijeliti?

Dodaje da lovci mogu ustrijeliti medvjeda jedino ako se obrate nadležnima i dobiju dozvolu, jer se radi o jedinki koja već duži period pravi štetu, iako ove godine ima hrane u prirodi u izobilju. On kaže da su svinje bile teške po 220 kg, a da je cijena sada po kg možda oko 3,5 KM.


Tagovi

Napad medvjeda Kneževo Ubijene svinje Šteta


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.