• Medvjed ponovo napada
  • 11.08.2017. 12:00

Medvjed iz svinjca zgrabio svinju tešku 170 kg

Obitelj Tomašević iz Bregova medvjeda je iz dvorišta otjerala galamom i kamenjem. Strahuju da će se medvjed vratiti, a najviše se boje za djecu.

Foto: Pixabay/CrizzlDizzl
  • 1.426
  • 98
  • 0

Stanimirka Tomašević iz mjesta Bregovi, kod Kneževa/Skender Vakufa, u srijedu navečer uspavljivala je najmlađe od četvero djece, kad su starija djeca začula lom i skvičanje u dvorištu. Njezin je svekar izašao na dvorište sa baterijom i tamo, potpuno šokiran, zatekao medvjeda.

Medvjed je bio toliko velik da je iz svinjca zgrabio svinju tešku oko 170 kg i nosio ju desetak metara, pišu nezavisne.

Podsjetimo, nedavno je medvjed napao mještanina Rekavice, pravio štetu te ukrao ovcu.

Medvjed napao čovjeka i pravio štetu pa ga odstrijelili

Uplašena djeca

Tomaševićeva je netom prije toga nahranila svinje, ušla u kuću i dala djeci večerati na verandi. No, djeca su začula kršenje grana iz dvorišta pa se uplašila.

"Najprije sam mislila da je mačka, pa sam rekla dječici da oni nastave večerati i da ću provjeriti dok uspavam najmlađe dijete, ali oni su se opet vratili uznemireni jer su čuli tutnjavu i skiku, nakon čega je svekar uzeo bateriju i otišao da vidi šta se dešava", rekla je Tomaševićeva.

Svinja u raljama medvjeda, u opasnosti i krave i ovce

Njenog svekra Živka Tomaševića šokirao je prizor iznemogle svinje u raljama razjarenog medvjeda, koji ju je zgrabio iz svinjca i počeo nositi u šumu, ali je naišao na prepreku.

"Izletjela sam iz kuće i počeli smo galamiti i bacati kamenje, a medvjed je spustio svinju, a zatim se propeo na noge ispred svekra, koji je imao samo bateriju i ja sam mislila da će nasrnuti na njega", dodaje potresena žena.

Kada su ga počeli gađati kamenjem i galamiti, zvijer se spustila i uputila se prema šumi, ali se kasnije opet dvaput vraćala po plijen. Svinja je bila povrijeđena i morali su ju zaklati, a Tomaševići su zabrinuti jer se medvjed uporno vraća u štalu, u kojoj imaju svinje, krave i ovce.

Najviše se boje za djecu

Djeca su, kaže Tomaševićeva, otišla kod rođaka, a svaku narednu noć dočekuju sa strepnjom.

"Prijavili smo napad i nadamo se da će se nešto preduzeti. Rekli su mi da zakoljemo svinju i da možemo koristiti meso, ali ona je bila sva modra tako da nismo smjeli, sada čekamo lovce da je tako zaklanu odnesu negdje", priča Stanimirka.

Dodaje da ih je komisija, koja je dolazila, upozorila da bi se medvjed mogao vratiti, a on je dolazio još dva puta. "Ja sam ovdje 15 godina i nikada se ništa slično nije desilo. Najviše se plašim kada krene škola, jer imam četvoro djece i tri školarca. Dvoje idu oko 500 metara do škole, a najstariju djevojčicu vodim oko kilometar jer ide u centralnu školu. Toliko smo uplašeni da ne znam ko će djecu voditi i kako će ići u školu", ističe Tomaševićeva.

U šumi nema voća pa napada svinje

U Policijskoj upravi Banjaluka su nakon uviđaja o svemu obavijestili i lokalno lovačko udruženje "Čemernica".

"Zbog suše u šumama nema voća, zbog čega medvjedi prilaze selima, i to što je napao svinju nije ništa čudno niti strašno", rekao je Marko Marković, upravnik lovišta Šumskog gazdinstva "Čemernica" dodavši da će komisija utvrditi kolika je šteta, a domaćin će naplatiti štetu.

Na pitanje na koji način će se zaštiti porodica, budući da im se medvjed vraća, Marković je rekao da će se preduzeti mjere ako se medvjed bude vraćao više od tri puta.

"Jedna od njih je da zatražimo pušku za uspavljivanje kako bismo ga omamili i prebacili u drugi kraj lovišta. Krajnja mjera je da tražimo od Ministarstva saglasnost za odstrel", rekao je Marković.

Foto: Pixabay/CrizzlDizzl


Tagovi

Napad medvjeda Kneževo Skender Vakuf


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.