Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cazin
  • 13.02.2024. 16:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Cazin

Velić: Puna podrška novoj Strategiji, limit za kapitalne investicije 500.000 KM

Dok većina mašta o traktorima od 70 hiljada KM, giganti kupuju one na daljinsko upravljanje, poručuje mladi cazinski poljoprivrednik.

Foto: Zehrudin Velić
  • 903
  • 223
  • 0

Nova Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021. - 2027., koja je prezentirana farmerima u novembru prošle godine, apsolutno je prihvatljiva za većinu poljoprivrednika, rekao je za Agroklub član Federalnog udruženja poljoprivrednih proizvođača i predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednika iz Cazina, Zehrudin Velić.

Podsjetimo, Cazin je najveći proizvođač sirovog mlijeka u Unsko-sanskom kantonu koji je prvi u Federaciji po količini proizvedenog mlijeka, a tom proizvodnjom na svojoj farmi od 15-tak grla bavi se i ovaj mladi poljoprivrednik, koji ima namjeru da investira i proširuje svoju proizvodnju.

Limit 500.000 KM

Stoga, kako je naveo, postoje prioriteti za koje će se boriti u narednom periodu, a jedan od njih je da limit kod poticaja za kapitalne investicije bude maksimalno 500.000 KM po jedinici, jer bi to pomoglo manjim proizvođačima da nađu svoje mjesto na tržištu. 

"Dosadašnja praksa, gdje je limit bio 1,2 miliona maraka pogodovala je samo gigantima, velikim proizvođačima, i oni sada žele da sve ostane isto. Ali, da se razumijemo, oni koji troše milione na investicije su već samoodrživi“, poručuje Velić i pojašnjava da je ministarstvo na samo jednoj velikoj tranši od 1,2 miliona KM moglo dati 500 hiljada maraka i kupiti još 10 traktora i podijeliti mladima i ugroženim kategorijama ljudi u poljoprivredi.

Ministarstvo poljoprivrede FBiH dalo odgovore o poticajima, strategiji i novom programu

Kako je dalje pojasnio, samo jedan od njih koji, na primjer investira 1,2 miliona maraka, povuče 700 hiljada KM poticaja. Smatra kako bi se značajno povećala konkurentnost malih i srednjih obrta na tržištu da su ta sredstva bolje raspoređena. 

"Mi čak ne možemo razmišljati o traktoru koji je 70-80 hiljada, dok oni planiraju traktore sa GPS-om, na daljinsko upravljanje", dodao je ovaj poljoprivrednik. 

Ne dirati poticaje za mlijeko

Istakao je i kako su također stava da se visina poticaja po litru mlijeka ne bi trebala mijenjati, a da se ostatak sredstava po pravilniku i programu, koji tek trebaju biti doneseni, raspodijeli kroz kapitalna ulaganja, investicije, nove projekte start upove, kako bi se podržala mala gazdinstva.

U Federaciji BiH, čak 75 posto farmera ima tek tri do pet grla u štalama, dakle, većina je malih proizvođača. Prema strateškom planu do 2027. godine oni bi trebali povećati svoje kapacitete, a smatra se da je 25 krava na nekoj farmi minimalno za samoodrživost koju treba postići na putu prilagođavanja bh. zakonodavstva sa evropskim. U tom pravcu je, kako je najavljivano, kreiran i novi strateški dokument čiji je nacrt upućen na usvajanje Vladi FBiH. 


Tagovi

Strategija poljoprivrede Zehrudin Velić Poljoprivredni proizvođači Cazin Kapitalne investicije Poticaji za mlijeko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

34


Glasova: 12

Da 35,3%

Glasova: 17

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,7%

Pregled ankete

Pregled ankete