Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Odgovor FMPVŠ
  • 13.02.2024. 12:00

Ministarstvo poljoprivrede FBiH dalo odgovore o poticajima, strategiji i novom programu

Nacrt Strategije već upućen Vladi FBiH, ministar skrenuo pažnju na nužnost usvajanja kako ne bi imali kašnjenja u isplatama poticaja.

Foto: FMPVŠ
  • 400
  • 33
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) u propisanom roku je obradilo zahtjeve poljoprivrednih proizvođača za dodjelu novčanih podrški te ih kroz jedinstvenu aplikaciju dostavilo Ministarstvu finansija FBiH na isplatu korisnicima, odgovorili su iz resornog ministarstva na upit Agrokluba u vezi sa kašnjenjem u isplatama zaostalih poticaja iz 2023. godine.

"Prema raspoloživim informacijama, Federalno ministarstvo finansija prošle sedmice isplatilo je oko 15 miliona KM poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, a dinamika isplate ovisi i drugim zahtjevima - penzije, invalidnine, natalitetne politike i slično", dodali su u odgovoru, napomenuvši kako nemaju uticaj na dinamiku i prioritete isplate novčanih sredstava iz trezora.

Nacrt Startegije upućen Vladi FBiH

Kada je riječ o donošenju nove strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021. - 2027. godine, iz Ministarstva podsjećaju da su povukli predloženi Nacrt ovog dokumenta iz parlamentarne procedure koji je usvojio prethodni saziv Vlade FBiH.

"Nakon sveobuhvatnog razmatranja i analize poljoprivredne proizvodnje, konsultacija sa poljoprivrednim proizvođačima te obilaskom svih 10 kantona i razgovorom sa relevantnim učesnicima, ovo ministarstvo je izradilo novi Nacrt Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2021.-2027. i uputilo Vladi FBiH na usvajanje", odgovorili su za Agroklub iz FMPVŠ te dodali kako su očekivali da će se Nacrt ovog dokumenta naći na prethodnoj sjednici Vlade FBiH, ali se to nije desilo iz tehničkih razloga.

Očekuju da se Nacrt Strategije, kako ističu, nađe na prvoj narednoj sjednici te da ga Vlada FBiH usvoji i uputi Parlamentu FBiH na daljna postupanja, razmatranja i usvajanja.

Veladžić: Ne tjerajte nas da mehanizacijom izađemo na ulice, isplatite zaostale poticaje

"Ministar poljoprivrede FBiH (Kemal Hrnjić, op.a.) skrenuo je pažnju svim zainteresiranim stranama da je nužno ovu procedure provesti u što kraćem roku kako redovnost isplata novčanih podrški u 2024. godini ne bi došla u pitanje odnosno kako ne bismo imali kašnjenja u isplatama", naglasili su. 

Program podrški

Kada je riječ o donošenju programa novčanih podrški u poljoprivredi, podsjetili su da se on donosi se na osnovu Strategije, a ministarstvo je, kako je navedeno, pokrenulo proceduru njenog usvajanja. 

"Nakon usvajanja Strategije, pristupit će se finaliziranju Programa novčanih podrški za 2024. godinu a koji će potom biti stavljen u javnu raspravu i dostupan javnosti na uvid", zaključili su iz FMPVŠ. 

Iz Ministarstva finansija FBiH, kojem smo se također obratili upitom, još uvijek nisu odgovorili gdje je "zakočila" isplata federalnih poticaja za biljnu proizvodnju i kapitalne investicije iz 2023. godine.


Tagovi

Isplata poticaja Strategija poljoprivrede Nacrt strategije Vlada FBiH Program novčanih podrški Kemal Hrnjić Federalno ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.