Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poruka Vladi FBiH
  • 13.02.2024. 09:00

Veladžić: Ne tjerajte nas da mehanizacijom izađemo na ulice, isplatite zaostale poticaje

Poljoprivredni proizvođači spremni su na borbu za svoja prava po uzoru na evropske kolege! Navode da su kao proizvođači hrane zanemareni, a istovremeno jedan od najbitnijih faktora u državi.

Foto: Arhiva AK
  • 688
  • 108
  • 0

Zašto Vlada Federacije BiH kasni s isplatama poticaja za biljnu proizvodnju i kapitalne investicije iz 2023., kada je svaka dosadašnja završavala ove zakonske obaveze do kraja fiskalne godine, odnosno do 31. januara?, s ovim pitanjem, brojni poljoprivredni proizvođači, obratili su se Agroklubu. 

Hitne odgovore zatražili smo od Ministarstva finansija FBiH, s obzirom na to da je isplata "zakočila" u trezoru. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kako nam je nezvanično potvrđeno, završilo je svoj dio posla. No, zvanične odgovore na upite, proslijeđene na obje adrese, još uvijek nismo dobili. 

Sjetveni rokovi se približavaju, programa nema

Za to vrijeme, reagirao je predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača, Ermin Veladžić, pitajući i "zašto dolazak svake nove vladajuće strukture u FBiH pokušava raditi reforme u poljoprivrednoj proizvodnji na teret poljoprivrednih proizvođača".

Istakao je i kako su u novembru prošle godine s resornim ministrom postigli dogovor oko sadržaja strategije 2021. - 2027., te da imaju "saznanja kako to nije ispoštovano". Podsjetio je i da je budžet za 2024. godinu usvojen u zadovoljavajućem iznosu, ali da još uvijek nema programa za utrošak sredstava. 

"Znamo da se program ne može raditi bez neke od strategija, te smo hitno tražili od Odbora za poljoprivredu u Federalnom parlamentu sastanak i da, prema svojim nadležnostima, ubrzaju rješavanje problema kako bi proizvođači hitno dobili program do kraja mjeseca", rekao je Veladžić. Odnosno, kako pojašnjava, tražili su da se produži rok trenutnoj strategiji i prema njoj pripremi program za 2024., a da se u toku ove godine radi strategija 2025. - 2029. godina, uz konsultacije poljoprivrednih proizvođača, struke i svih ostalih potrebnih učesnika.

"Jer, i ovako kasnimo, kada bi bio program donesen do kraja mjeseca ne bi bilo uplata premija za mlijeko četvrtog kvartala do sredine marta, a znamo da su se približili i agrosjetveni rokovi", dodao je predsjednik Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača, navodeći kako ih Vlada FBiH dovodi u tešku situaciju  svake godine i ne poštuju rokove oko donošenja programa. 

"Je li cilj da mnogi odustanu ili se međupolitička borba između vladajućih, sadašnji i svakih prošlih odbijala preko naših leđa", pita Veladžić. 

Jasni zahtjevi

S toga su, kako je naveo, poljoprivredni proizvođači odlučili tražiti svoja prava kao i poljoprivrednici Njemačke,Francuske i mnogi drugi, kojima su ugrožena prava na rad i normalan život njih i njihovih porodica. Smatra kako su kao proizvođači hrane zanemareni, a istovremeno su jedan od najbitnijih faktora u državi.

"Redovno plaćamo poreze, doprinose i sve što traže od nas, a neka se zapitaju je li njihov odnos prema nama normalan, nije i nije ljudski. Jasno i glasno tražimo hitnu isplatu zaistalih poticaja iz 2023. godine od Vlade FBiH, hitno donošenje programa za utrošak sredstava za 2024., bez ikakvih izmjena što se tiče animalne proizvodnje, jer u protivnom ćemo biti prinuđeni da s mehanizacijom izađemo na ulice i granične prelaze", poručio je Veladžić. 

Poruke i za Vladu USK

Budući da je ovaj poljoprivrednik i predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Unsko-sanskom kantonu, dodao je kako imaju "mnogo zamjerki na rad Vlade USK koja je došla u decembru". Naime, poljoprivrednicima u ovom kantonu, nisu isplaćena dugovanja koja su ostala iz obaveza 2023., kapitalni dio i sredstva iz rebalansa u iznosu od dva miliona maraka.

"Tražimo od Vlade USK da hitno, bez odlaganja isplati sredstva, tj. do kraja mjeseca, da bi izbjegli nezadovoljstvo poljoprivrednika i nepoželjne scene, te tražimo hitno donošenje budžeta za 2024. u povećanju iznosa za 20% za poljoprivredu kao i u proteklim godinama, to obećanje smo i dobili od sadašnjeg premijera rekavši da je i tako planirao", naveo je naš sagovornik. 

Budžet USK još nije usvojen, a ako se to ubrzo ne desi, poticaji s nivoa kantona će kasniti. Sredstva su se, prema riječima Veladžića, svake godine isplaćivala u mjesecu maju po osnovu  regresirano gorivo i vještačko đubrivo.

"Tražimo od Vlade USK da izvršava svoje obaveze kao i protekla što je činila i isplaćivala obaveze. Nadamo se razumijevanju naših zahtjeva i brzoj realizaciji", zaključio je na kraju razgovora. 


Tagovi

Poljoprivrednici Zahtjevi poljoprivrednika Isplata poticaja Ministarstvo finansija FBiH Ministarstvo poljoprivrede FBiH Ermin Veladžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.