Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede
  • 24.11.2023. 12:00

Neće biti protesta u FBiH: Selfi ministra i poljoprivrednika za konačan dogovor

Proizvođači su potencirali da se po završetku izrade Nacrta strategije, organizira novi sastanak, kako bi razmotrili konačno rješenje prije usvajanja na Vladi i Parlamenta FBiH.

Foto: Facebook/Kemal Hrnjić
  • 342
  • 17
  • 0

Neće biti protesta poljoprivrednika u Federaciji BiH. Na velikom skupu poljoprivrednih proizvođača, kojem je prisustvovao i federalnim ministar poljoprivrede, Kemal Hrnjić, usaglašeni su stavovi dvije strane o Nacrtu strategije poljoprivrede do 2027. godine.

Podsjetimo, proizvođači su ranije negodovali zbog najavljivanih izmjena novčanih podrški u skladu s evropskim pravilima, odnosno poticanju po grlu i hektaru, umjesto po kilogramu i litru, što je predviđao dokument koji je u međuvremenu povučen iz parlamentarne procedure.

Prihvatljivo rješenje

Novo rješenje, koje je još uvijek u izradi, kako smo već pisali, predviđa set mjera koje bi uključivale dva modela poticaja za one proizvođače koji na svojim farmama imaju do 5 muznih grla. Prvi je zapravo postojeći model u kojem se plaćanja vrše po litru isporučenog mlijeka. Drugi je kombinirani model – po litru i grlu.

Za proizvođače mlijeka u Federaciji BiH koji posjeduju 6 i više muznih grla (njih je 25% i proizvode oko 75% mlijeka u Federaciji BiH) način obračuna u 2024. godini ostaje isti i neće se mijenjati. Elaborirao je to ministar Hrnjić i na ovom skupu, kojem je prema riječima predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača TK, Eldina Glibanovića, prisustvovalo oko 250 farmera.

"Ministar je obećao da poticaj neće padati ispod 0,42 KM, ako bi se izborili za veći budžet možda čak da i raste. Mali proizvođači će imati uslov da moraju napredovati i doći do šest grla. Predložio sam da se fizičkim licima ukinu limiti od 12.000 KM, kako bi se potrudili da imaju veću proizvodnju i stekli uslove za registraciju obrta ili pravnog lica", kaže Glibanović.

Učešće u donošenju propisa

Proizvođači su, kako je naveo, potencirali da se po završetku izrade Nacrta strategije, organizira sastanak, po principu javne rasprave, kako bi razmotrili konačno rješenje prije usvajanja na Vladi i Parlamenta FBiH, i kako bi dali svoje sugestije.

"Rekli smo ministru i da u budućnost želimo učestvovati u kreiranju svih važnih programa i rješenja koja se tiču poljoprivrede", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača TK, inače jednog od reprezentativnijih u FBiH.

Ovo Udruženje je iznijelo i svoje zaključke donesene krajem oktobra, među kojima je i onaj da u narednom periodu model novčanih poticaja proizvođačima mlijeka bude jednoobrazan, to jeste po litru mlijeka sve dok se ne steknu viši standardi tehnologije na ovdašnjim farmama poput onih u EU.

Uz ostalo, smatraju i da bi ukupan iznos novčanih podrški FBiH za 2024. godinu trebao biti minimalno 205 miliona maraka te da se sve podrške animalnoj proizvodnji povećaju linearno od 10 do 20 posto. Da je jučerašnji sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi potvrđuje i objava ministra na Facebooku, koji je naveo kako smatra da su "otklonili mnoge nedoumice koje su preovladavale kod poljoprivrednih proizvođača", kada je riječ o razmatranom dokumentu.


Tagovi

Strategija poljoprivrede Poticaj po litru Poticaj po grlu Proizvođači mlijeka Kemal Hrnjić Eldin Glibanović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.