Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz đubriva
  • 25.01.2022. 11:00
  • Beograd

Ususret proljetnoj sjetvi azotna đubriva i bezvodni amonijak u Srbiji oslobođeni carine

Usvojena inicijativa privrednika. Narednih šest mjeseci neće biti carine na uvoz ovih proizvoda od kojih zavisi uspjeh nadolazeće poljoprivredne sezone

Foto: PavloBaliukh@Depositphotos
  • 202
  • 30
  • 0

U narednom periodu od šest mjeseci uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka u Srbiju bit će oslobođeni plaćanja carine. Sve u cilju stabilizacije domaćeg tržišta i obezbjeđenja dovoljne količine tih proizvoda za proljetnu sjetvu, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Rezultat je to uspješno realizovane inicijative Komore i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija, navode.

„Odlična je vijest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom sjetve. Ovom mjerom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdijevanje poljoprivrednika“, rekao je sekretar Udruženja za hemijsku industriju PКS Dragan Stevanović.

Smanjite cijene gnojiva: Poljski poljoprivrednici poslali apel Wojciechowskom

Naime, rastom cijene gasa došlo je do manje proizvodnje mineralnih đubriva, kojeg sada nedostaje na svjetskom tržištu. Malo koja sjetva je bila ovako neizvjesna.

"Treba obezbijediti dobru snabdjevenost srbijanskog tržišta mineralnim đubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primijeni neophodne agromjere i da bi se dalje razvijala", dodao je Stevanović i istakao da je otvorenost srbijanskog tržišta, posebno za azotna đubriva, jedini način za stabilizaciju i redovno snabdijevanje.

Gnojidba: Analizirajte sadržaj azota u tlu - promašaji su preskupi

S druge će strane konkurencija poljoprivredi obezbijediti najjeftinije, najkvalitetnije i redovno snabdijevanje, dodao je.

Domaći proizvođači mineralnih đubriva - Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST godišnje proizvedu oko 550.000 tona NPК đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva, što pokriva dio domaćih potreba. Razliku Srbija u prosjeku godišnje uveze, od 450.000 do 500.000 tona azotnih đubriva i 200.000 do 250.000 tona NPК đubriva, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske.


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Uvoz Azot Đubriva Dragan Stevanović Privredna komora Srbije Udruženje za hemijsku industriju Udruženje za biljnu proizvodnju


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞