Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel
  • 21.01.2022. 18:00

Smanjite cijene gnojiva: Poljski poljoprivrednici poslali apel Wojciechowskom

Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača iz Poljske upozorio je na rast troškova, posebno cijene đubriva, koji je povezan sa kontinuiranim padom prihoda

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 91
  • 43
  • 0

Poljski farmeri apeluju na povjerenika Evropske komisije za poljoprivredu, Janusza Wojciechowskog, svog sunarodnika, da pomogne u smanjenju cijene đubriva u Evropi. Od početka krize, i sami smo svjedoci, već su smanjili upotrebu mineralnih kod osnovne obrade zemljišta, a što će učiniti i kod prihrane ozimih usjeva.

Povećanje cijene će posljedično uticati na visinu prinosa, prihode, ali i na rast cijena hrane. O apelu je obaviještena Copa-Cogeca, krovno udruženje poljoprivrednih proizvođača EU, navodi farmer

Nema šanse za dobit

U pozivu je Savez sindikata poljoprivrednih proizvođača upozorio na rast troškova u ovom sektoru, posebno cijene đubriva, koji je povezan sa kontinuiranim padom prihoda.

"Uzimajući u obzir trenutne cijene, dolazimo do zaključka da će ih jednostavno biti nemoguće uravnotežiti s prihodima od prodaje poljoprivrednih kultura", naglasio je predsjednik spomenutog saveza, Marian Sikora

Puna primjena gnojiva bi povećala troškove proizvodnje zbog čega ona neće biti profitabilna ni na najboljim tipovima zemljišta. Kako Poljaci tvrde, većina njihovih zemljišta je srednje kvalitetna što znači da nema šanse da posluju s dobitkom.

Finansijska opterećenja

Predsjednik Poljske asocijacije proizvođača žitarica, Stanisław Kacperczyk, kaže da će manja upotreba osnovnih đubriva rezultirati lošijim razvojem usjeva. "Ukoliko bude manjak padavina, povećaće se negativan uticaj nepovoljnih vremenskih uslova na nivo prinosa i njihov kvalitet. Sve će rezultirati manjim urodom i negativno se odraziti na naše farme i prehrambenu industriju i potrošače", naglašava.

Šta će biti sa pšenicom ako ne dobije prihranu? (Foto: M.C.Celić)

Ovaj savez je upozorio da ovako brze promjene na tržištu farmere lišavaju mogućnosti racionalnog razvoja farme, jer mnogi imaju brojna finansijska opterećenja u vidu kredita, zakupa i sl.

Rasipači mineralnih hraniva: Ušteda izborom pravog

Od povjerenika se traži da podrži aktivnosti Vlade i premijera Mateusza Morawieckog koji je još početkom januara zatražio od Evropske komisije saglasnost za uvođenje subvencija za kupovinu đubriva za poljoprivrednike.

Za sada još uvijek nema odgovora, no znamo kako će ta zemlja od 1. februara ukinuti PDV na hranu, plin i gnojivo


Tagovi

Janusz Wojciechowsky Poljska Mineralna gnojiva Cijena Cijena đubriva Isplativost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.