Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno tlo
  • 06.07.2020. 14:40

Uskoro dostupna aplikacija za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem u BiH

Na ovaj način poljoprivrednicima se, u saradnji sa opštinama gdje žive i rade, ukazuju mogućnosti da povećaju produktivnost i kvalitet ostvarenih prinosa i uroda.

Foto: Julijana El Omari (ilustracija)
  • 159
  • 3
  • 0

Par lokalnih jedinica samouprave u Republici Srpskoj i čitavoj BiH početi će sa primjenom platforme AgroLife, u cilju boljeg upravljanja poljoprivrednim zemljištem i ostvarivanjem većih prinosa. Opštine koje će koristiti ovu platformu su Trebinje, Prijedor, Brod i Srbac. 

Primjena navedene aplikacije moguća je kao sastavni dio projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem", čiji je cilj poboljšano i efikasnije upravljanje zemljišnim resursima, datim u zakup, a kojim upravlja lokalna samouprava, navode u privrednoj komori RS. 

Primjena platforme ima brojne prednosti

Platforma AgroLIfe omogućava opštinskim jedinicama da automatizovano koordinišu, pregledaju i obrađuju podatke koji su neophodni za odgovarajuće i kvalitetno raspolaganje zemljištem, ali i da isprate sve promjene koje se dešavaju na parcelama. Softver takođe omogućava vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava bolju organizaciju, planiranje i upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom, što bi kao krajnji rezultat imalo povećanje prinosa, ukupnih prihoda imanja, kao i smanjenih troškova proizvodnje. 

Nosioci projekta predstavili su i njegove mogućnosti lokalnim samauopravama. Iz kompanije "TeleGroup", Dijana Gligorijević, suvlasnica i Stefan Đurović, menadžer projekta, pojašnjavaju kako će se daljim usavršavanjem platforme, doprinjeti učinkovitijem iskorištavanju obradivih površina, kao i kvalitetu samog zemljišta. 

Raspisan poziv za besplatno korištenja zemljišta u poljoprivredi

Na ovaj način poljoprivrednicima se, u saradnji sa opštinama gdje žive i rade, ukazuju mogućnosti da povećaju produktivnost i kvalitet ostvarenih prinosa i uroda. Prema riječima Amire Omanović, menadžerke na projektu, povezivanje farmera na ovu platformu ima brojnih prednosti. Tako opštine imaju lakši i brži način da su u toku kako se iskorištava zakupljeno poljoprivredno tlo, u cilju očuvanja njegovog kvaliteta i sprječavanja degradacije dok je paralelno moguće i raspolagati informacijama o vrsti i strukturi ukupno ostvarene poljoprivredne proizvodnje na nekoj teritorijalnoj jedinici. 

Kako zasijati državno poljoprivredno zemljište u BiH?

Sporazum o saradnji na unapređenju kapaciteta gradova i jedinica lokalne samouprave za digitalnim upravljanjem zemljištem potpisali su predstavnici pilot gradova i opština u BiH, Privredna komora Republike Srpske, kompanija TeleGroup i GIZ.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore RS i Privredne komore Crne Gore.

BFC SEE mreža (Business Friendly Certificate in South East Europe) regionalna je grrupa koju čine partnerske institucije iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, koja sprovodi program unapređenja konkurentosti JLS  i BFC SEE sertifikaciju jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje.


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zemljišni resursi Digitalna platforma AgroLife Dijana Gligorijević Stefan Đurović Poljoprivredna gazdinstva Amira Omanović Upravljanje zemljištem


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]