Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neophodna pomoć
  • 27.06.2022. 11:00

Udruženje poljoprivrednika FBiH pozvalo vlast da osigura gorivo proizvođačima

Smatraju da krizu u proizvodnji sami proizvođači ne mogu prevazići, te da je neophodna pomoć svih nivoa vlasti kako bi se proizvelo što više hrane

Foto: Depositphotos/wedmov
  • 240
  • 51
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je premijere, ministre i načelnike općina u ovom bh. entitetu da na vrijeme reagiraju zbog velikog skoka cijena goriva. 

"Žetva je na pragu, a blizu je i jesenja sjetva, gorivo u poljoprivrednoj proizvodnji ima veliki udio inputa. Apelujemo na vas koji možete uticati da se osigura jeftinije gorivo ili da opet reagujete preko robnih rezervi", navodi se u saopćenju. 

Udruženje poljoprivrednika FBiH smatra da krizu u proizvodnji sami proizvođači ne mogu prevazići, te da je neophodna pomoć svih nivoa vlasti da bi se proizvelo što više hrane koja je sad preskupa i iz uvoza.

Farmer Serdarević: Obećano nisu ispunili, plaćaju Česima junice, a nas guše

Kada je riječ o gorivu, bh. tržište je u cijelosti ovisno o uvozu. Zbog znatno otežanog snabdijevanja naftnim derivatima u Bosni i Hercegovini se sve češće govori o mogućim nestašicama. Kako je ocijenio federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, nije moguće predvidjeti daljnji razvoj kretanja nabavnih i maloprodajnih cijena goriva. 


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Gorivo Udruženje poljoprivrednika Jesenja sjetva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.