Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća proizvodnja
  • 27.06.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kalesija

Farmer Serdarević: Obećano nisu ispunili, plaćaju Česima junice, a nas guše

Kilogram koncentrata je skuplji od litra mlijeka s premijom. Obećana pomoć za proljetnu sjetvu, velikom broju farmera još nije stigla

Foto: Arhiva H. Serdarević
  • 659
  • 203
  • 0

"Koliko dnevno pomuzemo, toliko krava i potroši", ovom rečenicom farmer, Halil Serdarević, opisuje stanje većine svojih kolega u Bosni i Hercegovini. On je član Upravnog odbora Udruženja poljoprivrednih proizvođača FBiH i Grupacije mljekara Tuzlanskog kantona, pa je s tematikom i odnosom prema poljoprivrednicima dobro upoznat. 

Ocjenjuje da je na sceni bukvalno gušenje domaćih proizvođača. Na njegovoj farmi u Kalesiji trenutno je 20 krava, Holstein. Broj grla je, kaže, morao smanjiti, dijelom zbog poskupljenja inputa u proizvodnji, koji su kako navodi porasli za 200 posto. 

"Neizdrživo je. Vidite i naše resorno kantonalno ministarstvo šta radi. Obećali su nam novce, neće da isplate. U aprilu na sastanku nam je obećano da će prva uplata od 200 KM po grlu biti uplaćena do kraja aprila, a druga od jula do avgusta. Još nisu tu prvu uplatu izvršili na čitavom kantonu", kaže Serdarević za Agroklub.

Šta je obećano?

Podsjetimo, ministar poljoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić za Agroklub je početkom maja rekao kako su sredstva za novčanu pomoć farmerima osigurana, ali da otkupljivači moraju dostaviti podatke u nadležne općinske službe, koje potom dostavljaju spiskove za uplatu.

"Program ne pije vode dok nam ne dostave rješenja po kojima isplaćujem", rekao nam je tada ministar Begić. 

Sjetva obavljena sredstvima iz zajma, pomoć Vlade TK nije stigla (Foto: Depositphotos/arzawen)

Vlada TK je ovu mjeru donijela, 7. aprila, u cilju ublažavanja posljedica poskupljenja, odnosno za stvaranje uslova za optimalnu sjetvu stočnih žita. No, sjetva je završena prije nego je pomoć došla, uglavnom na kredit. Serdarević, kaže kako je na sastanku s farmerima, ministar dao drugačije obećanje

"Da ne kažem da laže, sam sebe je pobio izjavom. Rekao nam je da će uzeti dokumentaciju iz četvrtog kvartala i uplatiti nam te pare, 'bez dodatne dokumentacije' je rekao, sam je obećao da će tako biti", tvrdi naš sagovornik, a potvrđuju i drugi farmeri koji su prisustvovali ovom sastanku. 

Domaće junice

Ubuduće će, kažu, tražiti da se sve izjave daju pred medijima, a spremni su i na javnu debatu. Pitaju kako da opstanu kada je litar nafte 3,70 KM? Poljoprivrednici ističu kako se forsira uvoz u odnosu na domaće proizvode, pa i kod same nabavke priplodnih junica. Prema njihovim navodima TK će dati i 1.000 KM po junici iz uvoza, na to ide i dio koji će osigurati mljekare te dio kapitalnih investicija.

"Zašto to ne dati za našu domaću junicu? Nema smisla da se daje Čehu i Švabi daje po tri, četiri hiljade maraka za grlo, zašto ne pomognu našim farmerima, da opstanu. Svaki dan je sve manje farmi i mlijeka, ljudi prodaju goveda", ističe.

Grla na njegovom imanju potiču iz prijeratne farme "Spreča". Za uvozne junice, kaže, ne bi dao 5.000 KM. A svaku bi smio uporediti sa svojim junicama. 

Domaća grla kvalitetna kao i uvozna 

"Nek on meni da za moju 2.000 KM ja ću biti zadovoljan. Ova grla su adaptirana. Neka dovedu tu uvoznu, da ih uporedimo, smio bih se kladiti u imanje da će dati isto mlijeka. Imam domaćih grla koja daju 40 litara, oteljeno i othranjeno u Bosni, neko samo pere pare", kaže ovaj proizvođač. 

Čista matematika

Kilogram koncentrata je, kaže, skuplji od litra mlijeka s premijom. Dnevna proizvodnja na farmi Serdarevića, trenutno je oko 200 litara, budući da je nekoliko zasušenih krava. Mlijeko predaje u zadrugu koja mu plaća 0,65 KM/l, kako ima obrt, premija iznosi 0,34 KM, pa tako za litar ukupno dobije 0,99 KM.

"Kilogram koncentrata je od 1,05 1,15 KM. Krava dnevno pojede od 6 do 10 kilograma, da bi dala 30 do 35 litara mlijeka. Plus još 30 kilograma silaže, i još sijeno. Da bi dala 25 litara, moraš uložiti 17 KM dnevno, bez goriva, vode, struje, deterdženata i našeg rada. Čista matematika pokazuje da mi poslujemo u minusu", kaže ovaj proizvođač, dodavši da dnevno po dva-tri puta mora upaliti traktor kako bi dovukao silažu, odvezao mlijeko.

Zarada na dnevnom nivou jednaka potrošnji

Serdarević obrađuje 30 hektara zemlje. Pod kukuruzom je oko 200 dunuma. Pšenicu nije sijao, a planira najesen ukoliko novčanik dozvoli. Danas će kaže početi sa žetvom ječma. Značajnom prinosu se ne nada jer je gnojidba, kaže, bila reducirana. 

"Prihranjivao sam, ali nisam u onoj mjeri koliko je trebalo. Jednostavno nisam mogao toliko izdvojiti za gnojivo. Sve je otišlo po 200 posto, a nama u tri mjeseca povećaju tri do pet feninga. Ovo je žalosno", dodaje, zaključivši da farme uredno izmiruju obaveze prema državi, fakture, PDV, svaki mjesec. 


Tagovi

Farma Proizvodnja mlijeka Cijene mlijeka Poticaji Halil Serdarević Emir Begić Krave Junice Domaća goveda Uvozne junice


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.