Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrdio Dodik
  • 22.03.2022. 14:30

U narednim danima stiže 25.000 tona đubriva iz Turske, tražit će se žitarice iz Srbije

U Predsjedništvo BiH stigla obavijest turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojoj je navedeno da je Turska spremna da osigura 25.000 tona đubriva, u skladu s ranijim razgovorima i zahtjevom

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 543
  • 125
  • 0

U narednih sedam do deset dana 25.000 tona mineralnog đubriva stići će iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, rekao je član Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Prema njegovim riječima, stigla je obavijest turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u kojoj je navedeno da je Turska spremna da osigura 25.000 tona đubriva, u skladu s ranijim razgovorima i zahtjevom.

"Pozvao sam ministra vanjske trgovine i ekonomski odnosa u Vijeću ministara Stašu Košarca, koji treba operativno da to provede. U narednih sedam do deset dana, đubrivo bi trebalo da stigne. To je prva tura, imajući u vidu da smo razgovarali o 50.000 tona. Druga količina trebalo bi da stigne u narednom periodu", rekao je Dodik.

Nestašica gnojiva na globalnom nivou odrazila se i na tržište Bosne i Hercegovine, gdje se već dvije sedmice evidentira nedostatak. Zalihe u većini prodajnih centara su vrlo male ili ih nema nikako, a nema ni garancija distributera kada bi se stanje moglo popraviti.

Vijeće ministara BiH je u petak donijelo odluku i o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima, nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena. Odlukom se do kraja ove godine omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva i utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Peradari traže da se hitno omogući uvoz kukuruza i ostalih žitarica iz Srbije

On je naveo i kako je Republika Srpska formirala popis svih potrebnih proizvoda - kukuruza, pšenice i drugih artikala, te da se čeka da isto to učini Federacija BiH, kako bi bila zatražena pomoć Srbije.

"U kontaktu smo s najvišim vrhom Srbije, to će nam biti odobreno. Apelujem na Federaciju da ukoliko ima potrebe da to iskaže, ukoliko nema, da također kaže, a ne da gubimo dane. Nije fer da gubimo vrijeme u ovakvim trenucima", istakao je on.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Proljetna sjetva Milorad Dodik Staša Košarac Žitarice Turska Srbija Uvoz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

28


Glasova: 9

Da 32,1%

Glasova: 14

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,9%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]