Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz đubriva
  • 18.03.2022. 17:50

Odobrene kvote za đubrivo - bescarinski uvoz 100.000 tona s trećih tržišta

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije postignuta saglasnost za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 373
  • 84
  • 0

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima, nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena. Odlukom se do kraja ove godine omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva i utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Na ovaj način se želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu uz dobar kvalitet prinosa, i tako uticati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je naveo kako u ponedjeljak očekuje i konkretne informacije u vezi s nabavkom 50.000 tona mineralnih đubriva iz Turske.

"Procjenjujemo da ćemo već tokom iduće sedmice imati jasno definirane procedure s obzirom na to da s Turskom imamo ugovor o slobodnoj trgovini i da se Turska u skladu s tim ugovorom obavezuje da donese odluku o izvoznim kvotama i taj iznos je također 50.000 tona", rekao je Košarac.

Nestašica gnojiva - ograničene količine NPK, azotnih skoro da i nema

Dodao je kako su tu strukturu sačinila dva ministra u entitetskim ministarstvima cijeneći da stanje u poljoprivredi najbolje razumiju entitetska ministarstva čija je to nadležnost.

"Smatram da su to dobre mjere s obzirom na činjenicu da je došlo do poskupljenja energenata, do nestašice i povećanja cijene mineralnih đubriva na tržištu Evropske unije", dodao je ministar Košarac.

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH nije postignuta saglasnost za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata te će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Proljetna sjetva Staša Košarac Nabavka Turska Uvoz


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.