Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrđeno u Antaliji
  • 14.03.2022. 10:30

Turska će plasirati 50.000 tona mineralnih đubriva na tržište BiH

Pozitivan odgovor od velikog je značaja za provođenje redovnih agrotehničkih mjera u BiH, kao i za osiguravanje dovoljnih količina svih gajenih kultura na tržištu i dobar kvalitet prinosa

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 407
  • 128
  • 0

Turska će plasirati neophodne količina mineralnih đubriva na tržište Bosne i Hercegovine, koje su potrebne za poljoprivrednu proizvodnju ovoj godini, potvrđeno je na Diplomatskom forumu u Antaliji. Uslijed visokih cijena i nestašica na globalnom nivou BiH je od Turske zatražila da odobri izvozne kvote od 50.000 tona mineralnog đubriva.

Pozitivan odgovor od velikog je značaja za provođenje redovnih agrotehničkih mjera u BiH, kao i za osiguravanje dovoljnih količina svih gajenih kultura na tržištu i dobar kvalitet prinosa. Informacija o odobrenju izvoza je potvrđena nakon sastanka članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Milorada Dodika s predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoğanom. 

Ova pomoć će, kako je za RTRS rekao Dodik, doprinijeti ublažavanju eventualnih negativnih posljedica kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet.

BiH ukida carine na mineralna đubriva i zabranjuje izvoz trupaca

Vijeće ministara BiH trebalo bi ove sedmice donijeti i odluku o bescarinskom uvozu 100.000 tona mineralnog đubriva iz trećih zemalja koja će važiti do kraja 2022. godine.


Tagovi

Mineralna đubriva Gnojivo Šefik Džaferovi Milorad Dodik Recep Tayyip Erdoğan 


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.