Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica đubriva
  • 28.02.2022. 14:00

BiH zatražila 50.000 tona mineralnog đubriva od Turske

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine zahtjev uputilo zahtjev prema Ministarstvu poljoprivrede Republike Turske, te Ambasadi BiH u toj zemlji

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 236
  • 110
  • 0

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac zastražio je danas od ambasadora Turske u našoj zemlji Sadika Babura Girgina, da razmotri mogućnost plasmana neophodnih količina mineralnih đubriva iz te zemlje na bh. tržište.

U fokusu razgovora bile su visoke cijene i nestašica mineralnih đubriva na globalnom nivou, te njihova reflekcija na domaću poljoprivredu.

"Na temelju konsultacija s entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, došli smo do usaglašenog stava da od Turske zatražimo da BiH odobri izvozne kvote od 50.000 tona mineralnog đubriva. Smatramo da je ovo važna osnova za unapređenje trgovinskih odnosa s Turskom, u skladu s važećim Ugovorom o slobodnoj trgovini između dvije zemlje", rekao je Košarac.

Čeka se odgovor

Prema njegovim riječima, pozitivan odgovor turske strane od izuzetnog je značaja za provođenje redovnih agrotehničkih mjera u BiH, kao i za osiguravanje dovoljnih količina svih gajenih kultura na tržištu i dobar kvalitet prinosa.

BiH smanjuje carinske stope na uvoz mineralnih đubriva s pet na nula posto

"Važno nam je da Turska u što kraćem vremenskom roku odobri tražene izvozne kvote od 50.000 tona, kako bi našim poljoprivrednicima bilo omogućeno da kupe potrebne količine mineralnog đubriva. Uvjeren sam da ćemo u narednih desetak dana dobiti pozitivan odgovor turske strane", naveo je Košarac.

Informisao ambasadora Girgina da je isti zahtjev uputio i prema Ministarstvu poljoprivrede Republike Turske, te Ambasadi BiH u Turskoj, očekujući da će zajedničke aktivnosti rezultirati konkretnom podrškom domaćem poljoprivrednom sektoru.

Odluka u narednih 10 dana

Ministar je upoznao sagovornika i o Odluci o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja, koju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH predložilo u cilju smanjenja carinske stope na uvoz mineralnih đubriva iz zemalja s kojima BiH nema potpisan ugovor o slobodnoj trgovini s pet posto na nula. Ta odluka odnosi se na period od godinu dana i sto hiljada tona mineralnog đubriva.

"Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izrazio je spremnost da se ta odluka što prije nađe na dnevnom redu. Svjesni smo poteškoća i poremećaja na tržištu, zbog čega nam je namjera da što hitnije obezbijedimo potrebne količine mineralnih đubriva po povoljnijim cijenama u predstojećoj proljetnoj sjetvi. Stoga očekujem da će Vijeće ministara BiH u narednih sedam od deset dana usvojiti predloženu odluku", konstatovao je Košarac.

Kako će BiH nabaviti 150.000 tona đubriva - dva kanala 

Naglasio je da će ta odluka i eventualna pomoć turske strane biti dobre mjere za pomoć domaćim poljoprivrednicima u uslovima nestašice i visokih cijena na tržištu, kako bi se izbjegle negativne posljedice kada su u pitanju prinosi svih poljoprivrednih kultura i njihov kvalitet, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


Tagovi

Gnojivo Đubrivo Proljetna sjetva Staša Košarac Sadik Babur Girgin Turska


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete