Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sastanak premijera
  • 10.03.2022. 18:40

Pao dogovor - BiH ukida carine na mineralna đubriva i zabranjuje izvoz trupaca

Kada je riječ o akcizama na gorivo, istaknuto je da je Parlament BiH preduhitrio vlade u namjerama te kako očekuju da uskoro odluka o njihovom ukidanju bude potvrđena i u Domu naroda PSBiH

Foto: Depositphotos/ChinaImages
  • 1.650
  • 258
  • 0

Šefovi državne i entitetskih vlada razgovarali su danas o ekonomskoj situaciji u zemlji i poremećajima u snabdijevanju određenim proizvodima. Doneseno je nekoliko odluka, među kojima i o bescarinskom uvozu mineralnih đubriva iz trećih zemalja te o zabrani izvoza trupaca iz BiH. Dogovoreno je da će se zajedničke odluke donositi i u slučaju novih ekonomskih udara.

Prema riječima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije u ovom momentu ne prijeti nestašica bilo kojih proizvoda u državi, prije svega energenata.

"Pokušat ćemo djelovati kroz marže, intervencijama iz robnih zaliha, subvencijama određenih proizvoda uključujući energente i intervencijama u smislu porezne politike, čiji su dio i akcize. Odluka je da Vijeće ministara BiH donese odluku o bescarinskom uvozu 100.000 tona mineralnog đubriva iz trećih zemalja i ta će odluka važiti do kraja ove godine", rekao je Tegeltija.

Zabrana izvoza

Naglasio je kako je važno potaći proljetnu sjetvu u oba bh. entiteta, da poljoprivredni budžeti trebaju biti povećani te osigurano regresirano gorivo. Donesena je i odluka o zabrani izvoza trupaca iz Bosne i Hercegovine, kako bi se zaštitila drvnoprerađivačka industrija od nedostatka oblovine.

Sjemenski kukuruz i gnojivo nemoguće nabaviti - zalihe prazne

"Zabrana izvoza trupaca odnosit će se na period do kraja ove godine. Tu odluku će na prijedlog entitetskih vlada donijeti Vijeće ministara BiH, planirano je da je usvojimo u idući petak", pojasnio je Tegeltija.

Zabranom izvoza nadomjesiti nedostatka (Foto: KJP "Sarajevo-šume")

Ovo pitanje kandidirala je Republika Srpska, a kako je pojasnio premijer tog bh. entiteta, Radovan Višković, zabranom izvoza oblovine pokušat će se nadoknaditi gubitak iz uvoza.

"Ukrajina je bila jedan od značajnih snabdjevača hrastovom sirovinom, zbog sadašnje situacije, naši drvoprerađivači mogu doći u probleme. Značajan dio naše sirovine odlazi na izvoz i bez obzira na moguće kritike usaglasili smo da ovo treba biti odluka BiH", rekao je Radovan Višković, premijer RS.

Marže dale rezultate

Kada je riječ o akcizama na gorivo, istaknuto je da je Parlament BiH preduhitrio vlade u namjerama te kako očekuju da uskoro odluka o njihovom ukidanju bude potvrđena i u Domu naroda PSBiH. Premijer FBiH, Fadil Novalić, kazao je kako se globalna kriza se najviše reflektira na poskupljenje cijena energenata i poremećaje u lancima snabdijevanja, ali da je ograničenje marži dalo rezultat.

"Poskupljenje bi bilo još veće, marže na osnovne životne namjernice i naftne derivate ostaju na snazi do daljnjeg. Mi možemo samo sami sebi naškoditi. Imamo dogovorene nabavke pšenice, ali ukoliko bude prekomjerne kupovine dovest ćemo sami sebe do nestašice", rekao je Novalić, koji je učesnike sastanka upoznao o mjerama koje je Vlada FBiH poduzela u cilju pomoći poljoprivrednicima.


Tagovi

Mineralna đubriva Uvoz đubriva Gorivo Zoran Tegeltija Fadil Novalić Radovan Višković


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

30


Glasova: 11

Da 36,7%

Glasova: 14

Ne 46,7%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas