Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bh. tržište
  • 10.03.2022. 12:00

Sjemenski kukuruz i gnojivo nemoguće nabaviti - zalihe prazne

Kako je za Agroklub potvrdio Toni Krešić iz kompanije Flora Nova d.o.o., u zalihama nema robe. Kaže da se kod prodavača na jugu zemlje ukupno ne može skupiti 100 kilograma sjemenskog kukuruza

Foto: Depositphotos/branex
  • 1.509
  • 114
  • 0

Na tržištu u Bosni i Hercegovini, koje je inače uvozno orijentirano, evidentirana je nestašica sjemena žitarica i gnojiva. Od jutros su, kažu prodavci, zalihe prazne, a distributeri ne daju nikakvu garanciju kada bi naručena roba mogla stići. 

Kako je za Agroklub potvrdio Toni Krešić iz kompanije Flora Nova d.o.o., u zalihama nema robe. Kaže da se kod prodavača na jugu zemlje ukupno ne može skupiti 100 kilograma sjemenskog kukuruza.

"Nestašica je i kukuruza i ječma i pšenice. Dolazi još uvijek na kapaljku od proizvođača, ali poljoprivrednik dođe i kaže daj mi 100 – 200 kilograma, ne može. Nema ga u nabavci. Distributeri ništa ne znaju", kaže Krešić. 

I Semberija bez sjemena

Ista je situacija u drugim krajevima. Predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice Savo Bakajlić, kaže da cijene nisu prevelike, ali da sjemena jednostavno nema. 

"U Semberiji nema sjemenskog materijala, ali ima nagovještaja da bi proizvođači mogli u narednim danima prebaciti distributerima. Roba je naručena, ali za sada je nema u dovoljnim količinama", rekao je Bakajlić.

Ministri regiona o alternativnim izvorima mineralnih đubriva

Dodaje kako mu je jutros potvrđeno da bi uskoro trebali stići određeni sortimenti kukuruza koji su najviše zastupljeni na našem području. Poput hibrida Pioneer koji je pogodan za brdska područja s kraćom vegetacijom te za naknadnu i ranu postrnu sjetvu. Najpogodniji je za ishranu preživača, a zbog malog učešća klice u zrnu pogodan je i za mlinarsku industriju. 

Nema ni gnojiva

Osim sjemena žitarica, na izmaku su i zalihe mineralnog đubriva, a u pojedinim prodajnim centrima su već nekoliko dana bez gnojiva u ponudi.

"Gnojivo je zaustavljeno već tri-četiri dana. Dobavljači kažu bit će za pet do deset dana, ali nema garancije. Naručiš tonu, dođe 200 kilograma. Mi radimo s četiri dobavljača, ponuda je dosta slaba", rekao je Krešić. 

Yara smanjuje proizvodnju gnojiva u dvije tvornice

I Bakajlić potvrđuje da gnojiva nema. Jutros je kaže KAN ponovo poskupio: "Vidim da je 168 KM, a bio je 146 KM". Đubriva nema dovoljno, ali treba reći i da potražnja nije velika, zbog enormnih poskupljenja. Urea košta oko 2.500 KM po toni, a KAN 1.400 maraka. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Sjemenski kukurz Pšenica Ječam Gnojivo Đubrivo Savo Bakajlić Toni Krešić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.