Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Privremena zabrana
  • 14.03.2022. 16:30

Spremna odluka o zabrani izvoza oblovine iz BiH

Razlog za usvajanje ove odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini koja je jedan od najvećih izvoznika oblovine u svijetu

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 163
  • 48
  • 0

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata radi osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju u BiH i očuvanja šuma. Riječ je o odluci kojom se do kraja godine zabranjuje izvoz oblovine iz BiH.

"Odluku smo pripremili na temelju zaključaka zajedničkog sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i premijerima Republike Srpske i Federacije BiH. Očekujemo da će Vijeće ministara BiH u što skorijem roku usvojiti predloženu odluku", poručio je resorni ministar Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, nakon negativnih posljedica pandemije Covid-19 i povećane potražnje za proizvodima drvoprerađivačke industrije, neophodno je sve raspoložive količine šumskih drvnih sortimenata usmjeriti prema domaćim drvoprerađivačima u cilju daljeg rasta i razvoja tog sektora.

"U uslovima nedostatka sirovine na tržištu, privredni subjekti su ograničeni na proizvodnju određenih količina, sa sirovinom koju uspiju obezbijediti s tržišta. Zbog toga smatramo da je potpuno opravdano privremeno zabraniti izvoz šumskih drvnih sortimenata" - naveo je ministar.

BiH ukida carine na mineralna đubriva i zabranjuje izvoz trupaca

Naglasio da dodatni razlog za usvajanje te odluke predstavlja potencijalni poremećaj na tržištu zbog situacije u Ukrajini koja je jedan od najvećih izvoznika oblovine u svijetu. Postoje naznake da bi, zbog aktuelnih dešavanja u toj zemlji, moglo doći do velike potražnje za izvozom oblovine, što ne ide u prilog domaćim drvoprerađivačima.

"Naša namjera je da primarno razvijamo i unaprjeđujemo domaće kapacitete i obezbijedimo uslove da potrebne količine sirovine ostaju našim drvoprerađivačima" - zaključio je Košarac.


Tagovi

Očuvanje šuma Drvni sortimenti Izvoz oblovine Zabrana izvoza Staša Košarac


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.