Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita biljaka
  • 17.06.2024. 15:00

Tropske temperature narednih dana - koji su rizici u zaštiti biljaka?

U najavljenim uslovima visoke temperature i odsustva padavina očekuje se ubrzani razvoj štetočina u biljnoj proizvodnji

Foto: Shutterstock/Kinek00
  • 95
  • 9
  • 0

Od utorka do subote u BiH se očekuje sunčano i vruće vrijeme, s temperaturama do 40°C, a koja je prognozirana u petak. U najavljenim uslovima tropskih temperatura i odsustva padavina očekuje se ubrzani razvoj štetočina u biljnoj proizvodnji, podizanje njihove brojnosti i štete na usjevima i zasadima, upozoravaju iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS) u susjednoj Srbiji. 

Ova služba precizira za koje štetne organizme se prognozira povećana aktivnost, ali i koje biljne proizvodnje su najugroženije.

Grinje

U usjevima soje, lubenica i drugih vrežastih kultura, kao i u zasadima višanja, šljiva, jabuka i krušaka se očekuje naglo podizanje populacije grinja (obični paučinar, crveni voćni pauk, rđaste grinje) i moguće štete uslijed njihove ishrane. Grinje treba tražiti na naličju lista, prvo po rubnim dijelovima. 

"Kada se prisustvo ovih štetočina uoči na vrijeme, tretman se može obavljati samo uz ivične dijelove parcele kako bi se spriječilo širenje na cijelu površinu. Prilikom suzbijanja, zbog istovremenog prisustva svih stadijuma razvoja i slabog djelovanja akaricida na jaja, potrebno je primijeniti dva vezana tretmana u razmaku od sedam dana", savetuje PIS.

U borbi prtiv grinja i ušiju mogu pomoći bijeli luk i ljuti začini

S obzirom na to da se ove štetočine nalaze na naličju lista, potrebno je primijeniti veću količinu radnog rastvora. 

Cikade

U zasadima vinove loze se za koji dan očekuje pojava trećeg uzrasnog stupnja cikade Scaphoideus titanus. Ona prenosi fitoplazmu koja prouzrokuje zlatnu žuticu vinove loze, koja vrlo brzo može da uništi vinograde.  

"Treba ih tražiti na naličju donjih listova koje pažljivo i polako treba okretati jer su veoma pokretljive."

Sa tropskim talasom se očekuje brojnije prisustvo cikada u šećernoj repi. 

Tripsi

Ozimi lukovi se i dalje skidaju i u toku je masovan prelet tripseva na prolećne lukove. Tropske temperature će ubrzati njihov razvoj i podići populaciju. Registrovani insekticidi su na bazi formetanat-hidrohlorida, cijantraniliprola i spinosada.

Tripsi (foto: PIS)

Tripsi se mogu naći i u pojedinim zasadima bresaka, a njihovo prisustvo se provjerava metodom otresanja grana sa plodovima na bijelu podlogu (plahtu, papir). Za suzbijanje u zasadima bresaka je moguća primjena insekticida na bazi cijantraniliprola koji je registrovan za suzbijanje breskvinog smotavca, takođe prisutnog u zasadima.

Kukuruzna sovica

Kukuruzna ili pamukova sovica je jedna od najopasnijih štetočina na svijetu, a hrani se sa oko 250 biljaka

"Već sada se u usjevima registruju jaja. Sa najavljenim toplotnim talasom očekujemo dolazak novih jedinki i piljenje gusenica iz već prisutnih jaja", upozorava PIS.

Mjere zaštite se sprovode kada počne piljenje gusjenica i kada jaja promjene boju iz bijele u smeđu. Pojedinačna ili u grupicama treba tražiti na listovima ili generativnim oganima najrazvijenih biljaka kod kojih se odvijaju intenzivan rast i plodonošenje. One se prvohrane listovima, a kako odrastaju prelaze na pupoljke, cvjetove i plodove. U usjevima kukuruza su registrovani insekticidi na bazi deltametrina, hlorantraniliprola, a za organsku proizvodnju na bazi azadirahtina i Bacillus thuringiensis subsp. kurstaki. U usjevima paprike i paradajza su registrovani insekticidi na bazi emamektin benzoata, hlorantraniliprola, deltametrina, cijantraniliprola, metaflumizona i spinetorama. 

U uslovima suvog i toplog vremena patogeni koji se neometano razvijaju su prouzrokovači pepelnica i protiv njih treba redovno preduzimati mere zaštite. Ugroženi su usjevi lubenica, dinja, tikvica, mrkve, kao i zasadi jabuka, vinove loze.

Pepelnica i plamenjača: Kako ih prepoznati, prevenirati i suzbiti širenje?

U zasadima jabuka, bresaka i šljiva treba obratiti pažnju i na smotavce.  

Prilikom primjene pesticida se treba pridržavati uputstva za upotrebu i propisanih karenci.


Tagovi

Toplije vreme PIS Pepelnica Kukuruzna sovica Smotavac Grinje Zaštita usjeva Zlatna žutica vinove loze


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".