Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 07.04.2024. 10:30

U borbi prtiv grinja i ušiju mogu pomoći bijeli luk i ljuti začini

Sedam do 10 dana nakon završetka precvjetavanja često dolazi do napada grinja i ušiju koje mogu da dovedu do opadanja tek zametnutih plodova.

Foto: Bojan Kecman
  • 101
  • 28
  • 0

Na pojavu kruškinje grinje i lisnih ušiju nije dovoljno obaviti samo prskanje bakarnim preparatima pred početak vegetacije. Borba protiv ovih štetočina nastavlja se i poslije cvjetanja.

Zavisno od regije, kruške su trenutno u fazi precvjetavanja ili punog cvjetanja. Sedam do 10 dana nakon završetka precvjetavanja često dolazi do napada grinja i ušiju koje mogu da dovedu do opadanja tek zametnutih plodova.

Stvara gale na listovima

Kruškina grinja, Eryosiphe pyri, nije bezazlena štetočina u voćnjacima. Štetu izazivaju larve koje se razvijaju iz jaja ubušenih u rano proljeće. Slično lisnim ušima, larve sišu sokove što dovodi do pojave crvenkastih gala na naličju i licu listova.

Napad grinja

Kasnije, dolazi do uvijanja listova i prelaska u smeđu boju. Listovi se potom sasuše što izaziva defolijaciju stabala. Često se vidi da, na jednom stablu, ima grozdova sa i bez napadnutih plodova što znači da je napad umjeren ali, vrlo često, naročito u slučaju sušnijeg proljeća, napadnuta su cijela stabla.

Suzbijanje grinja

Najefikasniji način je upotreba insekticida, akaricida, koji se mogu naći u svakoj apoteci. Korišćenje jednog te istog preparata dovodi do rezistentnosti štetočine pa se o tome mora voditi računa, najbolje konsultacijama sa stručnjacima za zaštitu biljaka.

Heksitiazoks, abamektin, spirodiklofen, samo su neke od aktivnih materija koje se koriste u tretmanima. Mogu pomoći i sredstva koja imaju sumpor u sebi, a od alternativnih metoda, najbolji je bijeli luk. Na tržištu su se posljednjih godina pojavila i zaštitna sredstva sa smeđim i crvenim algama koja takođe imaju uticaja na sprečavanje razvoja grinja.

I uši uvijaju listove

Lisne uši, Aphis, takođe su česta štetočina u zasadima krušaka i pratilac grinja. Dovode do uvijanja listova, a štetu čine male zelene ili crne larve koje sišu sokove i dovode do uvijanja listova zbog čega plodovi nemaju dovoljno hranjljivih materija i nakon kratkog perioda, opadaju.

Uši privlače mrave koji sišu mednu rosu, a upravo je medna rosa razlog pojave gljive čađavice i ostalih bolesti na kruškama.

Iako je mnogo insekticida zabranjeno, još se mogu pronaći sredstva koja suzbijaju lisne uši. Ne podnose dobro ljute začine kao što je npr. kapsaicin iz ljutih paprika.


Fotoprilog


Tagovi

Grinje Lisne uši Crvene alge Smeđe alge Rezistentnost Defolijacija stabala Uvijanje listova Kapsaicin


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.