Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dogovor u Orašju
  • 27.01.2022. 16:00

Tri kantona kreću u zajedničku borbu za zaštitu poljoprivrednika

Zauzet je zajednički stav prema FMPVŠ kada je riječ o inicijativi za uvrštavanje peradarstva u novčane poticaje s federalnog nivoa. Ova oblast mora biti unaprijeđena u sva tri kantona, posebno u uzgoju brojlera

Foto: Depositphotos/orlankap.mail.ru
  • 365
  • 84
  • 0

Problematika u poljoprivrednoj proizvodnji vezano za enormna poskupljenja pri proljetnoj i jesenjoj sjetvi i poskupljenjima u stočarstvu, bile su teme sastanka održanog u Orašju. Kantonalni ministri poljoprivrede Posavskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona razgovarali su i o mogućnosti implementacije poticaja s nivoa FBiH te organizaciji otkupa pojedinih proizvoda.

Zauzet je zajednički stav prema FMPVŠ kada je riječ o inicijativi za uvrštavanje peradarstva u novčane poticaje s federalnog nivoa. Istakli su da ova oblast mora biti unaprijeđena u sva tri kantona, posebno u uzgoju brojlera.

Maljčić: Ne vidim da se iko počeš'o po glavi zbog poljoprivrede, a poslije će biti skupo nam

Peradarstvo je jedan od najorganiziranijih grana proizvodnje, skoro svi peradari su ili obrt ili imaju registrirane obrte ili su pravna lica, znači znatan dio sredstava vraćaju i u budžet. Smatramo da trebaju imati novčanu podršku i s nivoa FBiH, rekao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede TK, Vahidin Smajlović.

To je jedan od zaključaka kojeg će prezentirati na sastanku s federalnim ministrom, rečeno je. Istakli su kako je ovo godina u kojoj se mora održati poljoprivredna proizvodnja i pomoći joj sa svih nivoa.

Sastanak u Orašju (Foto: Vlada PK)

Za poljoprivredne proizvođače u ratarstvu i ostalim vidovima stočarske proizvodnje moramo hitno naći model kako se ne bi ugrozila kvaliteta proljetne sjetve i prihrana jesenjih kultura, te omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da ne smanjuju stočni fond u govedarstvu i svinjogojstvu”, rekao je Mato Brkić, ministar poljoprivrede PK.

Od resornog ministarstva na nivou FBiH će tražiti i da osigura dio sredstava za vrijeme proljetne sjetve, zbog velikog poskupljenja repromaterijala i mineralnih đubriva.   

Farmeri na rubu opstanka: Zaštitite domaću proizvodnju, neka bude prioritet

Spaja nas geostrateški položaj, imamo zajedničke proizvodnje, zajedničke probleme i zajednički želimo popraviti status i položaj poljoprivrednih proizvođača primarne proizvodnje gdje smo prepoznali njihove probleme i gdje ćemo zajednički tražiti poboljšanje njihovog statusa”, dodao je ministar poljoprivrede ZDK, Mirsad Hadžić.

Pored resornih ministara, sastanku su prisustvovali i premijer Posavskog kantona Đuro Topić, predsjednik Udruženja poslodavaca općine Orašje Ivo Vincetić, načelnik ove općine Marijan Oršolić i predstavnik poduzeća “Madi” d.o.o. Tešanj Edin Jabandžić.


Povezana stočna vrsta

Peradarstvo

Peradarstvo

Pod peradarstvom prvenstveno podrazumijevamo uzgoj kokoši, čurki, gusaka i pataka. Od peradi se dobivaju izuzetno kvalitetne glavne namirnice poput jaja i mesa, ali uz njih tu su... Više [+]

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i drugim proizvodima. U današnje vrijeme posebna se pažnja posvećuje... Više [+]

Tagovi

Poljoprivreda Peradarstvo Stočarstvo Svinjogojstvo Mirsad Hadžić Mato Brkić Vahidin Smajlović Đuro Topić Ivo Vincetić Marijan Oršolić Edin Jabandžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]