Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otežani uslovi
  • 24.01.2022. 10:30

Farmeri na rubu opstanka: Zaštitite domaću proizvodnju, neka bude prioritet

Uzgajivači ne mogu biti optimistični za naredni period uz izrazito visoku cijenu sojine sačme kao osnove za pripremanje stočne hrane. Poljoprivredni proizvođači apeluju na nadležne da zaštite domaću proizvodnju

Foto: Depositphotos/NataliGlado
  • 192
  • 101
  • 1

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković upozorio je da farmeri ne mogu opstati u otežanim tržišnim uslovima kada su izrazito visoke cijene žitarica i evidentan prekomjeran uvoz mesa.

"Nas muči prekomjerni uvoz. To je gorući problem. Primjetno je poskupljenje mesa u mesarama i tržnim centrima, ali to ne prati i povećanje cijena žive mjere. Tako da je ponovo uvoz onaj koji remeti poljoprivrednu proizvodnju u ovakvim otežanim uslovima", naveo je Marinković, u izjavi za Srnu.

Bez optimizma

On kaže da uzgajivači ne mogu biti optimistični za naredni period uz izrazito visoku cijenu sojine sačme kao osnove za pripremanje stočne hrane. Istakao je i kako poljoprivredni proizvođači apeluju na nadležne da zaštite domaću proizvodnju i traže da se taj problem konačno stavi na listu prioriteta i riješi.

Mogu li sjemenke bundeve zamijeniti sojinu sačmu?

Napomenuo je da pojedine države u Evropskoj uniji i u okruženju već realizuju planove pomoći poljoprivrednim proizvođačima, jer su potpuno svjesni energetske krize u svijetu koja je u direktnoj vezi sa poskupljenjem mineralnog đubriva.

Nema pojeftinjenja

Prema njegovim riječima vodeći proizvođači mineralnih đubriva ne mogu doći ni do sirovina.

"S obzirom na visoku cijenu gasa koji učestvuje u toj proizvodnji, možemo očekivati da u ovoj godini neće biti pojeftinjenja mineralnih đubriva", rekao je on.

Gnojiva duplo skuplja, ni sjemena ne zaostaju, upitna nabavka mašina i opreme

Marinković smatra kako države moraju da nađu mehanizme da subvencioniraju komponente koje su neophodne za pravilnu sjetvu i za obezbjeđenje profita za poljoprivredne proizvođače.


Tagovi

Farma Meso Žitarice Cijene Stojan Marinković Poljoprivreda Subvencije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

25


Glasova: 8

Da 32,0%

Glasova: 12

Ne 48,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,0%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]