Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Stočna hrana
  • 07.01.2022. 18:00

Mogu li sjemenke bundeve zamijeniti sojinu sačmu?

Ovaj nus proizvod prerade bundevinih sjemenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vrijedan izvor proteina za proizvođače mlijeka.

Foto: Maja Celing Celić
  • 132
  • 19
  • 0

Jedan od najvažnijih izvora proteina za preživare je sojina sačma koja se odlikuje visokim sadržajem proteina i povoljnog profila aminokiselina. Zbog njezine visoke cijene, kako navodi Agrarheute, sve više se traže alternative. Jedna od njih su i pogače od bundevinih sjemenki koje su zanimljive zbog svoje dostupnosti i hranidbene vrijednosti.

Ovaj nus proizvod prerade bundevinih sjemenki bi u budućnosti mogao poslužiti kao vrijedan izvor proteina za proizvođače mlijeka. Ima relativno visok sadržaj sirovih proteina (598 g/kg) u odnosu na sjemenke uljarica, a odlikuje se visokim sadržajem lizina (32 g/kg) i metionina (18 g/kg). Osim toga, poboljšava ukus koncentrovane hrane za preživare.

Šta kažu istraživanja?

U istraživanjima koja su proveli kineski naučnici iz univerziteta u Harbinu, pogača može da zamjeni sojinu sačmu u hrani za preživare kod krava u laktaciji. Oni su ispitali efikasnost hraniva, fermentaciju buraga, antioksidativnu funkciju i distribuciju azota u eksperimentu hranjenja. Šest krava sa više teladi nasumično je podijeljeno u tri tretirane grupe tokom eksperimenta od 27 dana, a udio grube krme u sve tri grupe bio je isti:

  • prva grupa je dobijala hranu sa sojinom sačmom,
  • drugoj grupi je soja zamijenjena s 50 posto pogače od sjemenki bundeve i 50 posto suvog ostatka iz proizvodnje bioetanola,
  • trećoj grupi su dali 100 posto pogaču.

Zdravije životinje

Rezultat istraživanja je pokazao da ova pogača može u potpunosti zamijeniti sojinu sačmu bez negativnog utjecaja na prinos mlijeka, fermentaciju u buragu ili svarljivost. Zanimljivo je da su se promjenom ishrane poboljšale antioksidativne funkcije i krvni parametri mliječnih krava u drugoj i trećoj grupi.

Zaključeno je da ova vrsta hrane predstavlja koristan izvor proteina za preživare i da nije uticala na degradaciju buraga, probavljivost. Raspodjela azota između mlijeka, fecesa i urina nije se razlikovala kod životinja koje su hranjene sa tri obroka.

U poređenju sa ishranom koja ju ne sadrži, ukupni antioksidativni kapacitet (P <0,05) i aktivnosti antioksidativnih enzima (ukupna superoksid dismutaza, glutation peroksidaza i katalaza, P <0,05) povećani su kod životinja koje su hranjenje s 50 i 100 posto  pogače.

Rezultati pokazuju da se sojina sačma u potpunosti može zamijeniti pogačom u ishrani mliječnih krava bez ikakvog negativnog uticaja.

Također, ona može da se koristi u proizvodnj mesa i jaja.


Tagovi

Sojina sačma Pogača Bundevine sjemenke Proizvodnja mlijeka Izvor proteina Istraživanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Kako komentirate otkupnu cijenu stoke?

11


Glasova: 5

Sramotno niska 45,5%

Glasova: 4

Nije dostatna, ali preživjet ćemo 36,4%

Glasova: 2

OK je s obzirom na troškove uzgoja 18,2%

Pregled ankete

Pregled ankete