Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provjerili smo cijene
  • 21.01.2022. 09:00

Gnojiva duplo skuplja, ni sjemena ne zaostaju, upitna nabavka mašina i opreme

Uprkos velikim poskupljenjima, značajnije smanjenje u prodaji repromaterijala zasad se ne bilježi. Kupuje se, skoro kao i prethodnih godina

Foto: Depositphotos/fertilizers
  • 507
  • 106
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u Bosni Hercegovini polako započinju pripreme za proljetnu sjetvu. Svjedoče to prodavači repromaterijala, koji navode da se, uprkos velikim poskupljenjima, značajnije smanjenje u prodaji zasad ne bilježi. Kupuje se, skoro kao i prethodnih godina.

Sadnja u plastenicima, na područjima koje nisu podložna obilnijim snježnim padavinama, poput Hercegovine, počet će već narednog mjeseca, a nedugo zatim i na njivama.

Enormna poskupljenja

Priprema za proljetnu sezonu sjetve neće biti laka, ali trgovci ne očekuju veći pad prodaje. Kupuje se, kažu, sve što se kupovalo i prije, samo u malo manjoj mjeri jer su cijene enormno poskupile.

Malo je opreznije sve, ali sve ide i sjemena i gnojiva, polako počinje i prodaja zaštitnih sredstava za prva tretiranja voća, znači sve se kupuje“, kaže Toni Krešić iz kompanije Flora Nova d.o.o., koja se bavi trgovinom repromaterijala za poljoprivredu. 

Cijene gnojiva od 40 do 60 KM (Foto: Depositphotos/belchonock)

Cijene umjetnih gnojiva su udvostručene, pa i utrostručene, u odnosu na prošlu sezonu. Poskupila su i sjemena, pa je primjerice samo krompir skuplji i do 15 posto. 

"Prodaja ide solidno s obzirom na cijene. Gnojiva koja su prošle godine bila između 10 i 20 maraka, sada su između 40 i 60 maraka po vreći od 25 kg. Sjemenski krompir je skuplji od 10 do 15 posto", rekao je  Krešić.

Ponovo manjak sjemenskog krompira u BiH, ne miruju ni cijene

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku proizvodnja krompira lani je iznosila 178.667 tona i manja je za 22,1 posto u poređenju s proizvodnjom u prethodnoj godini.

Šta je s mašinama i opremom?

Poskupljenje repromaterijala uzrokovao je rast nabavnih cijene. U istom omjeru one su porasle na bh. tržištu. Kada je riječ o robi široke potrošnje, ove godine dio nje se neće ni uvoziti. 

"Za neke artikle ne znam ni hoćemo li nabavljati zato što su poskupile na stranom tržištu, pa uvoznici ne mogu ništa garantirati. Pogotovo stvari koje su dolazile iz Kine, poskupilo je radi transporta, njihovih troškova, to se prije svega odnosi na opremu za poljoprivredu, mašine, alate", istakao je Krešić.  


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Repromaterijal Umjetna gnojiva Sjeme Krompir Toni Krešić Flora Nova


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.