Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedovoljna proizvodnja
  • 14.01.2022. 13:00

Ponovo manjak sjemenskog krompira u BiH, ne miruju ni cijene

Potrebe znatno premašuju godišnju proizvodnju. Procjene pokazuju da bi kilogram sjemenskog krompira mogao koštati od 1,20 do 1,80 KM

Foto: Depositphotos/Grigorenko
  • 5.262
  • 421
  • 0

Potrebe za sjemenskim krompirom u Bosni i Hercegovini znatno premašuju godišnju proizvodnju. Procjene pokazuju da bi kilogram mogao da košta od 1,20 do 1,80 KM, ali još je rano za preciznije informacije. Sigurno je da će biti skuplji u odnosu na 2021. godinu.

Nestašica se očekuje i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH. Ne samo zbog nedovoljne domaće proizvodnje, već najviše zbog krize uzrokovane pandemijom korona virusa. Prema svemu sudeći, farmeri će koristiti vlastite zalihe, ali ni njih, iako je prošla godina bila povoljna po pitanju cijena, neće biti ni približno dovoljno.

FBiH uvozi više

Izvijesno je da će najveći proizvođači smanjiti izvoz. Uvoznici su već na mukama jer nemaju odgovor o terminima isporuke tražene robe. U državu se uvozi čak 32.000 tona više, nego što se izvozi, od čega u FBiH 30.000 tona, a u RS 2.000 tona.

Potrebe duplo veće (Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi)

Inače, u Republici Srpskoj sjemenska proizvodnja je zasnovana na površini od oko 100 ha. Prinosi se kreću se od 20-22 t/ha, a ukupna proizvodnja je oko 1.800 tona. Potrebe su duplo veće, čak 4.000 tona. Ukupna godišnja vrijednost uvoza kreće se oko 1.750.000 KM.

U Federaciji BiH se bilježi konstantan pad posljednjih godina, kada je riječ o sjemenskoj proizvodnji krompira. Najveće površine su zasijane 2014. godine 96 ha, a naredne dvije godine oko 30 ha, te u 2017. samo četiri hektara. I u posljednje četiri godine nema značajnih pomaka u vezi sa povećanjem površina.

Prosječna proizvodnja

Ukupna godišnja proizvodnja merkantilnog krompira u BiH je više od 400.000 tona. Prema podacima nadležnih institucija u Republici Srpskoj, višegodišnji prosjek u tom entitetu iznosi oko 250.000 tona.

Krompir se uzgaja na približno 10.000 hektara, a cijena, po toni, iznosi oko 430 KM. I prinosi variraju, u zavisnosti od godine, ali može se reći da se kreću od 25 tona, pa naviše. Prosječna potrošnja po stanovniku je 65 kilograma, što bi značilo da se godišnje potroši na domaćem tržištu oko 90.000 tona.

Mala godišnja proizvodnja (Foto: Depositphotos/Xalanx)

Prema podacima resornog ministarstva u Federaciji BiH, prosječna višegodišnja proizvodnja na 21.000 hektara, nešto je viša od 200.000 tona.

Uvoz duplo veći

U BiH godišnje se uveze oko 15.000 tona merkantilnog krompira više, u odnosu na izvoz. Ukupan uvoz je oko 26.000 tona (RS-FBiH 50%-50%), u vrijednosti oko 10 miliona maraka (izvoz od pet do osam miliona KM). Uvoz sjemenskog krompira je znatno veći, oko 25 miliona KM (izvoz oko 170.000 KM). Dakle potrebe za sjemenskim krompirom znatno premašuju godišnju proizvodnju.

U RS se prerađuje znatno veće količine u odnosu na FBiH, iz razloga što se na toj teritoriji nalaze veći prerađivački kapaciteti. Prerada krompira na nivou države kreće se oko 2.000 tona (RS oko 1.800 tona).

Uprkos svim problemima, postoje kompanije koje su zainteresovane za zasnivanje proizvodnje merkantilnog krompira u BiH. Međutim, većina domaćih proizvođača ne želi pristati na otkupnu cijenu koja bi mogla da bude, maksimalno, 0,50 KM/kg


Tagovi

Sjemenski krompir Merkantilni krompir Izvoz krompira Uvoz krompira Potrošnja krompira


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]