Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nije šala
  • 02.06.2022. 10:30
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Velika Kladuša

Tragikomedija u Velikoj Kladuši: Poljoprivrednicima dijele po litar goriva kao poticaj

Prema obračunu podrške u gorivu za proljetnu sjetvu, 11 poljoprivrednika u Velikoj Kladuši dobilo po jedan litar dizela, osam njih manje od dva litra, a četiri po 2,5 litra

Foto: Općina Tešanj (ilustracija)
  • 2.525
  • 530
  • 0

Posljednjeg dana mjeseca maja, Velika Kladuša obavijestila je poljoprivrednike s ove općine da počinje podjela goriva za korisnike kantonalnih poticaja koji su lani ostvarili podršku u biljnoj proizvodnji. Riječ je o realizaciji odluke Vlade Federacije, od 23. marta ove godine, kojom je proizvođačima ustupljeno bez naknade dizel gorivo, u količini od 1.400.000 litara iz zaliha federalnih robnih rezervi.

Podsjetimo, nadležni su tada tvrdili da će gorivo, po ovoj hitnoj mjeri podrške, biti podijeljeno do kraja aprila, što se evidentno nije dogodilo. Naime, prema obavijesti iz ove općine, kladuški poljoprivrednici gorivo mogu preuzeti do 5. juna.

Sramota nadležnih

No, ovo nije najveća "tragedija" ovog poticaja. Nevjerovatan podatak je zapravo da je prema obračunu podrške u gorivu za proljetnu sjetvu, 11 poljoprivrednika u Velikoj Kladuši dobilo po jedan litar dizela, osam njih manje od dva litra, a četiri po 2,5 litra. Najveća odobrena količina je 7,5 litara na koju ima pravo pet proizvođača. Većina od ukupno 174 korisnika ove podrške dobila je po pet litara.

Predsjednik Udruženja "Poljoprivrednik" iz Velike Kladuše, Aziz Keserović, za Agroklub kaže da je situacija smiješna i da je sramota što ga kao predsjednika niko nije obavijestio da uopće počinje podjela.

"Jutros sam to vidio na stranici, kad su mi rekli da je objavljeno. Nisam vjerovao, mislio sam da je neka šala, pa sam otišao da provjerim. Pa ko će otići po litar goriva. Trebalo je smanjiti ili ukinuti akcize na gorivo i tako pomoći, a ovo je smiješno, kakva je to pomoć", kaže jedva se suzdržavajući od smijeha.

Skuplja pita, neg' tepsija

Zanimljivi je da, za razliku od drugih općina gdje su cisterne dovozile gorivo, poljoprivrednici u ovom gradu mogu preuzeti dizel gorivo na benzinskoj pumpi Hifa petrol u ulici Žrtava fašizma bb. No, pitanje je koliko njih će prihvatiti ovu pomoć, jer je "skuplja pita, neg' tepsija". Litar ovog derivata košta 3,31 KM, a mnogi bi više potrošili dok dođu do mjesta točenja. Keserović kaže da su proizvođači u nevjerici te da su svoju reakciju prenijeli nadležnima, u lice.

Hifa Petrol će gorivo distribuirati do poljoprivrednih proizvođača

"Neko im je rekao da tako rade. Zakazali su na svim nivoima. Sramota je da nema ministarstvo poljoprivrede na nivou države, ne možemo povlačiti sredstva iz EU, nismo konkurentni na tržištu, a oni nemaju razumijevanja niko – ni država, ni entiteti, ni kantoni ni općine. Para ima, samo nisu raspoređene kako treba", zaključuje.

Kompletan spisak poljoprivrednika koji su dobili ovu vrstu podrške, kao i količinu goriva na koje imaju pravo, pogledajte u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Gorivo Dizel gorivo Poljoprivrednici Proizvođači Podjela Goriva Aziz Keserović


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

17

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 10

Katastrofu, propast ćemo! 58,8%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 29,4%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,9%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,9%

Pregled ankete

Pregled ankete