Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plan podjele
  • 07.04.2022. 14:00

Hifa Petrol će gorivo distribuirati do poljoprivrednih proizvođača

Proces krajnje isporuke dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima organiziran je shodno uputama Federalne direkcije robnih rezervi

Foto: Depositphotos/rihardzz
  • 452
  • 100
  • 0

Nakon što je Agroklub objavio informaciju da je Federalna direkcija robnih rezervi potpisala ugovor s Hifa Petrolom o distribuciji besplatnog dizel goriva za poljoprivrednike, iz ovog društva su nam potvrdili da će uskoro izvršiti svoj dio obaveza.

"Društvo 'HIFA-PETROL' d.o.o. Sarajevo po narudžbi Federalne direkcije robnih rezervi vrši uslugu prijevoza i isporuke dizel goriva u vlasništvu Federalne direkcije robnih rezervi iz skladišta goriva koje se nalazi u Živinicama (Operator – Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo) do poljoprivrednih proizvođača u Federaciji Bosne i Hercegovine raspoređenih po svim općinama FBiH", stoji u odgovoru na naš upit.

Poljoprivrednicima će biti podijeljeno po 50 litara goriva po hektaru obrađene površine. Odnosno, maksimalan iznos ne može biti veći od ostvarene podrške za broj hektara obrađenih u prošloj godini.

Krajna isporuka

Posjetimo, direktor FDRR, Tončo Bavrka, jutros je rekao kako su informacije o korisnicima poticaja dobili od Federalnog i kantonalnih ministarstva poljoprivrede, te da će distributer, kada napravi plan podjele, kontaktirati direktno s poljoprivrednim stručnim službama s kojima će usaglasiti termin, lokaciju i ostale uvjete.

Bavrka za Agroklub: Počinjemo isporuku goriva poljoprivrednicima

"Proces krajnje isporuke dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima organiziran je shodno uputama koje dobijamo od Federalne direkcije robnih rezervi", kazala nam je Alma Guberinić, iz službe za odnose s javnošću Hifa Petrola.

Poljoprivrednicima u FBiH će ukupno, na trajno korištenje bez naknade, biti dostavljeno 1.400.000 litara dizel goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.

Koliko je nafte u rezervama

Koliko je ukupno rezervi nafte u FBiH nije poznato, budući da Zakon o robnim rezervama ne dozvoljava javnu objavu informacija o raspoloživim količinama.

"Pravna lica, kojima je roba i oprema federalnih robnih rezervi povjerena na čuvanje, obavezuju se na zaštitu tajnosti podataka i ne mogu bez odobrenja Federalne direkcije tu robu i opremu koristiti, otuđiti, preskladištiti u druga skladišta i raspolagati njima na drugi način suprotno ugovoru", navedeno je u Zakonu.

Međutim, ministar energije, industrije i rudarstva, Nermin Džindić, nedavno je gostujući na FTV, rekao kako "FBiH otprilike ima 150-180 miliona litara rezervi naftnih derivata". Kapacitet naftnog terminala u Živinicama je oko 6-7 miliona litara.


Tagovi

Gorivo Dizel gorivo Hifa Petrol Robne rezerve Alma Guberinić Tončo Bavrka


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.