Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mjera pomoći
  • 07.04.2022. 10:00

Bavrka za Agroklub: Počinjemo isporuku goriva poljoprivrednicima, ugovor potpisan

Gorivo je namijenjeno proizvođačima koji su u 2021. ostvarili podršku po hektaru obradive površine te ove godine ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 1.388
  • 215
  • 0

Federalna direkcija robnih rezervi potpisala je jučer, 6. aprila, ugovor sa Hifa Petrolom o distribuciji besplatnog dizel goriva za poljoprivredne proizvođače u ovom bh. entitetu. Potvrdio je ovo za Agroklub, direktor FDRR, Tončo Bavrka, navodeći i kako će distributer uraditi dalju pripremu za podjelu goriva.

"Faktički ćemo sutra krenuti. Oni će obavijestiti ljude na terenu, odnosno općinske djelatnike u odjeljenjima poljoprivrede, da animiraju svoje korisnike ove vrste podrške da na lokacijama koje su odredili počne podjela goriva", kaže Bavrka.

50 litara po hektru

Gorivo je namijenjeno proizvođačima koji su u 2021. ostvarili podršku po hektaru obradive površine te ove godine ažurirali podatke u registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, odnosno prijavili proizvodnju.
 

Poljoprivrednicima 1.400.000 litara dizel goriva bez naknade 

Poljoprivrednicima će biti podijeljeno po 50 litara goriva po hektru obrađene površine. Odnosno, maksimalan iznos ne može biti veći od ostvarene podrške za broj hekatara obrađenih u prošloj godini.

Način isporuke

Poljoprivrednici će, kako nam je potvrdio direktor Federalne direkcije za robne rezerve, o načinu isporuke biti obaviješteni od strane kantonalnih ministarstava poljoprivrede, odnosno preko općinskih službi.

"Mi smo informacije o korsnicima poticaja dobili od Federalnog i kantonalnih ministarstva poljoprivrede, dakle, kada distributer napravi plan podjele, kontaktirat će direktno s poljoprivrednim stručnim službama s kojima će usaglasiti termin, lokaciju i ostale uvjete koje treba ispuniti", pojasnio je Bavrka.

Podsjetimo, Vlada FBiH je odluku donijela 24. marta, kao hitnu intervenciju uslijed rasta cijena energenata na tržištu, a kako bi se pomogla proljetna sjetva. Odlukom je dozvoljeno davanje na trajno korištenje bez naknade 1.400.000 litara dizel goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi.


Tagovi

Gorivo Poljoprivrednici Poljoprivredni proizvođači Robne rezerve Tončo Bavrka Hifa petrol


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...