Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni budžet
  • 05.01.2023. 09:00

Tajni susreti i dezinformacije neće pomoći: Poljoprivrednici ne odustaju od 200 miliona KM

Farmeri su ogorčeni jer je ignoriran njihov zahtjev da se za poticaje u FBiH u 2023. izdvoji 200 miliona maraka

Foto: Depositphotos/fotokostic/PrtScr/YouTube
  • 672
  • 169
  • 0

Krajem prošle sedmice, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je u hitnu parlamentarnu proceduru budžet za 2023. godinu, težak 6,7 milijardi maraka. Od ovog iznosa, za poticaje poljoprivredi planirano je 160 miliona KM, odnosno 40 miliona manje od onog što su tražili poljoprivrednici.

Istog dana, prije zasjedanja Vlade, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić održao je sastanak s predsjednicima Udruženja poljoprivrednika, Udruženja poljoprivrednih proizvođača i Seljačkog saveza FBiH. Zanimljivo je da je ovaj susret prošao bez zvanične najave, ali i obavijesti iz resornog ministarstva.

U međuvremenu se pojavila informacija da su predstavnici poljoprivrednika dali podršku budžetu, no, za Agroklub je potvrđeno da takvi navodi nisu tačni.

Ignoriran zahtjev

Farmeri su ogorčeni jer je, uprkos teškoj prošloj godini i predviđanjima za ovu, ignoriran njihov zahtjev da se za poticaje u 2023. izdvoji 200 miliona maraka.

Poticaji za četvrti kvartal iz 2022. biće isplaćen tek u maju, kaže Bićo (Foto: Depositphotos/vipavlenkoff)

"Imamo stagniranje poljoprivredne proizvodnje u četvrtom kvartalu, mlijeka je manje za pet miliona litara, kako smo i najavljivali", kaže Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa USK, dodavši kako je izvjesno da će se trend pada nastaviti i u prva dva kvartala ove godine.

Navodi kako su ponovo izigrani, jer je agrarni budžet niži za 40 miliona od onog koji su tražili, odnosno obećanog. Komentirao je i "tajni susret" u resornom ministarstvu, istakavši da su predsjednici udruženja pozvani neposredno prije sastanka te se nisu stigli konsultirati s članstvom.

"Oni su prešutno dali saglasnost na taj predloženi budžet, ja ih pozivam da kažu koga oni predstavljaju i da na vrijeme odstupe od vođenja poljoprivrednih udruženja kako mi ne bi morali formirati novo udruženje koje bi zastupalo interes proizvođača", poručuje Veladžić.

Pozvao je "novu parlamentarnu većinu" da požuri s formiranjem vlasti ili "da odustanu", a parlamentarce da ne podrže predloženi budžet jer je "ponizan za poljoprivrednu proizvodnju". Isti stav dijeli i Amir Bulut, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa SBK.

Poljoprivrednici u SBK na koljenima: Za agrar manje od 0,5 posto budžeta

"Selektivno, već osam godina uništavaju poljoprivredu (ista Vlada FBiH, op.a.). Mi ćemo tražiti da se izmijeni taj prijedlog jer ne vidimo ovako perspektivu. Ministarstvo ne razmišlja o proizvodnji, zbog toga nam cijene rastu, a građani će najviše osjetiti", poručuje Bulut.

Niko nije prihvatio 160 mil. KM

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, Nedžad Bićo, koji je učestvovao na sastanku u FMPVŠ, kaže kako "nema govora o tome da je iko prihvatio predloženi iznos za poljoprivredu". Pojašnjava, stav svih poljoprivrednih udruženja u ovom entitetu je usaglašen i objavljen ranije, nkon sastanka u Livnu.

"Tražili smo 200 miliona KM kako je i dogovoreno, također smo zatražili da se u poticaje uvedu plastenička i proizvodnja kornišona, te osnivanje agencije za agrarna plaćanja", naglašava Bićo, navodeći kako je sastanak održan nekoliko sati prije zasjedanja Vlade FBiH "što znači da je prijedlog već bio kreiran".

U poticaje uvrstiti i plasteničku proizvodnju

Dezinformacija je, podcrtava, da je bilo koji od predsjednika udruženja dao saglasnost na ovakav agrarni budžet. No, on je upućen u dalju proceduru, pa će tako naredni korak poljoprivrednika biti prema Parlamentu FBiH.

"Ostajemo pri našim zahtjevima, nećemo odustati od 200 miliona po cijenu protesta. A, imamo načina, ići ćemo preko Parlamenta čiju podršku imamo, drugačiji je omjer snaga Parlamenta i Vlade FBiH", poručuje Bićo.

Poljoprivrednici traže hitno usvajanje budžeta FBiH

Pojašnjavajući inicijativu za osnivanje agencije za agrarna plaćanja, kaže kako je namjera da se poticaji isplaćuju svakog mjeseca, a ne kvartalno kao što je trenutno. Tako će, prema njegovim riječima, četvrti kvartal iz 2022. biti isplaćen tek u maju ili junu ove godine.


Tagovi

Agrarni budžet Poljoprivrednici Poticaji Nedžad Bićo Amir Bulut Ermin Veladžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]