Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Saopćenje
  • 27.12.2022. 13:30

Poljoprivrednici traže hitno usvajanje budžeta FBiH

Udruženje poljoprivrednika smatra da bi dio iz federalnog budžeta koji ide za poljoprivredu trebao biti minimalno 200 miliona KM

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 117
  • 9
  • 0

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH zatražilo je hitno usvajanje budžeta FBiH za 2023. godinu. Navode da je situacija u poljoprivrednoj proizvodnji teška, te da bi se dodatno usložnila neusvajanjem budžeta, odnosno u situaciji privremenog finansiranja.

Udruženje poljoprivrednika smatra da bi dio iz federalnog budžeta koji ide za poljoprivredu trebao biti minimalno 200 miliona KM s obzirom na pad proizvodnje koji je uzrokovan enormnim poskupljenjem inputa u proizvodnju, a koje, kako navode u saopćenju za javnost, ne prati uvećanje otkupnih cijena.

Podsjetimo, poljoprivrednici su nedavno zatražili i osnivanje agencije za agrarna plaćanja u ovom entitetu, kakva već postoji u Republici Srpskoj. Navedeno je kako bi se njenim osnivanjem ubrzao proces isplate poticaja od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kako su istakli, zbog propisa i procedura koje su  trenutno važeće, poljoprivredni proizvođači čekaju minimalno dva mjeseca na isplatu poticaja nakon odobrenja.


Tagovi

Poljoprivrednici Budžet Agrarni budžet Privremeno finansiranje Saopćenje poljoprivrednika Poticaji


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...