Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 06.06.2022. 07:30

Svjetski dan svijesti o štetočinama: Bit će zabranjeno suzbijati ih hemijskim sredstvima?

Integralna deratizacija će se bazirati na upravljanju staništa, a u slučajevima kada je neophodno suzbijanje to će se raditi prvenstveno nehemijskim sredstvima poput zamki

Foto: Depositphoto/weha
  • 147
  • 14
  • 0

Kako bi se podigla svijest javnosti, vlada i medija o važnoj ulozi koju industrija upravljanja štetočinama ima u zaštiti zdravlja, hrane, imovine i životne sredine od prijetnji širom svijeta, 6. juna je proglašen Svjetskim danom štetočina ili bolje rečeno, Svjetskim danom svijesti o štetočinama

Promjene postupka deratizacije

Ove godine fokus je na integralnoj deratizaciji. U pojedinim zemljama kao što je Australija, Kanada, propisi o deratizaciji se mijenjaju od 1. januara 2023. godine. Nakon ovog datuma biće zabranjena upotreba određenih rodenticida u suzbijanju pacova i miševa, kako u zatvorenom tako i na otvorenom. Regulisanje njihove populacije mora počivati na integrisanoj kontroli glodara, IPM deratizaciji.

Miševi i pacovi u domaćinstvu - kako ih suzbiti?

Ona će se bazirati na upravljanju staništa i njihovu sprečavanju, a u slučajevima kada je neophodno suzbijanje to će se raditi prvenstveno nehemijskim sredstvima poput zamki. Samo u slučajevima kada se navedene aktivnosti pokažu nedovoljne, dozvoljeno je suzbijanje odobrenim rodenticidima pod strogim uslovima.

Biće zabranjena upotreba određenih rodenticida (Foto: Depositphoto/tog)

U Holandiji stočari, poljoprivredni proizvođači, uzgajivači bilja i druge profesije vezane za poljoprivrednu i prehrambenu proizvodnju neće moći kupovati antikoagulanse kako bi se sami borili s glodarima, osim ako ne prođu posebnu obuku i ne budu za to akreditovani. Druga opcija je da angažuju profesionalce koji su prošli obuku i imaju potrebne akreditacije i dozvole. Ipak, prije nego što se preduzmu mjere suzbijanja, biće neophodno da se primjene svi nehemijski postupci.

Insekti kao prijetnja

Zbog uticaja klimatskih promjena ekonomski važni štetni insekti postaju sve destruktivniji i predstavljaju sve veću prijetnju sigurnosti hrane i životne sredine. Procjenjuje se da 900 miliona vrsta insekata mogu biti štetočine. Na osnovu karakteristika dijelimo ih na četiri grupe: kornjaši; muhe; moljci i leptiri; mravi, pčele i ose..

FAO procjenjuje da se godišnje do 40 posto svjetske proizvodnje usjeva izgubi zbog njih. Ekonomski gubitak zbog štetnih invazivnih insekata je najmanje 70 milijardi dolara.

Milioni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Proglašenje ovog svjetskog dana inicirala je Kineska asocijacija za kontrolu štetočina.


Tagovi

World Pest Day Pacovi Miševi Deratizacija Štetočine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na ljetnoj školi pod nazivom „Pametne tehnologije i najbolje prakse za održivo i ekološki efikasno upravljanje vodom u poljoprivredi“, u organizaciji Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, polaznici su imali priliku... Više [+]