Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suzbijanje štetočina
  • 14.05.2022. 18:00

Miševi i pacovi u domaćinstvu - kako ih suzbiti?

Miševi i pacovi se veoma brzo razmnožavaju, a prenose razne bolesti. Teško ih je suzbiti pa treba kombinovati sva raspoloživa sredstva

Foto: Depositphoto/Bubbers
  • 212
  • 57
  • 0

Miševi i pacovi su ozbiljne štetočine koje nanose direktne i indirektne štete. Predstavljaju veliki problem u seoskim domaćinstvima i farmama. Veliki dio ljetine jedu, prljaju svojim urinom i izmetom.

Još veća je opasnost od prenošenja raznih oboljenja. Odgovorni su za širenje: bruceloze, salmoneloze, raznih parazita, bjesnila, ptičjeg gripa. Na meti im je sve što može poslužiti za hranu: od žitarica, uskladištenog povrća, mesnih prerađevina do sjemena. Kontaminiraju prostor i namirnice putem urina, fecesa, pljuvačke, leševa, dlake.

Veliki su proždrljivci, a odlikuju se brzim razmnožavanjem. Ženka pacova godišnje ima do devet legala, a u jednom može imati do 13 mladih. Jedan pacov u toku godine pojede najmanje 11 kg razne hrane. Kada to znamo, lako je zaključiti da štete mogu biti ogromne.

Domaći kućni miš može da ima do deset legala godišnje i prosječno od 6 do 8 mladunaca. Poljski miš ima do šest legala, a ženka u prosjeku ima od 5 do 7 mladunaca.

Brzo se množe (Foto: Depositphoto/tog)

Šteta može biti i na samim objektima, jer izgrizaju izolacioni materijal, električne instalacije. Često zbog njih dolazi do pojave kratkog spoja i požara. Plaše životinje na farmi, a pacovi ih znaju napadati i gristi. To doprinosi pojavi uznemirenosti stoke i peradi te padu produktivnosti.

Mjere suzbijanja glodara

Prvi korak u suzbijanju je održavanje higijene imanja, objekata, skladišta, ograničavanje dostupnosti hrane.

U pomoć možemo pozvati životinje i biljke. Od životinja najbolje su mačke, psi (male rase - terijeri, jazavčari i sl.), ali i sove koje će se smjestiti na obližnjim stablima. Kako bi imali uspjeha u suzbijanju štetočina potrebno je koristiti različite metode. Jedna mačka ili pas mogu malo učiniti na smanjenju populacije. Više mačaka u dvorištu i štali će rado pomoći u lovu na ove štetočine. U tom slučaju nemojte koristiti otrove kako ne biste otrovali svoje pomagačice. 

Kombinujte ih sa zvučnim repelentima koji emituju ultrazvučne zvukove koji tjeraju glodare.

Od biljaka najbolji repelenti su zova (posebno crna zova) i pasji zub. Zove imaju jak miris koji iritira glodare. Tamo gdje one rastu, nema ni ovih štetočina. I ostale zove djeluju, ali imaju blaži miris. Kada otkrijete njihovu rupu, u nju treba nagurati listove, jer će ju zbog jakog mirisa napustiti. Miris pasjeg zuba ne mogu podnijeti, posebno miševi. Suve biljke se povežu u rukoveti i objese u objektu. Svježi listovi ili suvi opareni vodom se stavljaju u rupe. Zasađen u bašti tjera ove štetočine.

Miševi i pacovi su noćna mora svakog domaćinstva - na što paziti

Bez obzira za koju mjeru suzbijanja se odlučimo, moramo znati da se glodari veoma brzo privikavaju na novu situaciju ili otrove.

Mačke su odlične lovice (Foto: Depositphoto/MartinaOsmy)

Oprezno s otrovom! 

Najčešće se suzbijanje obavlja pomoću zatrovanih mamaca, ali ni ova metoda nije uvijek efikasna. Mamci da bi bili djelotvorni moraju biti svježi. Kada radimo na ovakvoj vrsti suzbijanja, moramo imati rukavice. Oni će izbjegavati sve što ima ljudski miris. Zatrovani mamci će slabije djelovati ako se miševi hrane namirnicama bogatim kalijem (kupus). Kod upotrebe hemijskih otrova supstancu treba mijenjati, jer pokazuju visok stepen prilagođavanja i otpornosti. Treba znati da pacovi brzo razvijaju imunitet na njih i brzo se množe. Taman kada pomislite da ste ih uspjeli otrovati pojaviće se nova generacija s jačim imunitetom.

Uz već spomenute zvučne repelente, možemo koristiti mišolovke, ljepila i slična pomagala. Razne zamke su stare provjerene metode, ali imaju mane. Glodari se na njih naviknu, neće uništiti veliki broj jedinki, a i mamac uvijek mora biti svjež. Postoje dvije grupe: one gdje se životinje ubijaju i one gdje se ne ubijaju i njih morate da praznite.

Najpopularnija efikasna metoda je mamac od brašna i gipsa koji izaziva probavne smetnje i uginuće.


Tagovi

Glodari Suzbijanje glodara Pacovi Miševi Zatrovani mamci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Koliko BiH treba poljoprivrednih fakulteta?

134


Glasova: 53

Jedan 39,6%

Glasova: 43

Tri 32,1%

Glasova: 13

Sedam 9,7%

Glasova: 25

Nijedan 18,7%

Pregled ankete

Pregled ankete