• Suzbijanje glodara
  • 17.12.2018. 09:30

Miševi i pacovi su noćna mora svakog domaćinstva - na što paziti

Borba s miševima i pacovima zahtjeva strpljenje i stalni rad koji se obavlja tokom cijele godine. Tokom zime se zbog niskih teperatura i nedostatka hrane povlače u kuće i druge objekte gdje imaju idealne uslove za prezimljavanje.

Foto: Pixabay/domeckopol
  • 2.398
  • 92
  • 0

Svako ko ima kuću ili vikendicu susreo se s miševima i pacovima. Borba s njima zahtjeva strpljenje i stalni rad koji se obavlja tokom cijele godine. Ukoliko je u pitanju kuća, nešto je lakše, jer ste stalno prisutni i možete se posvetiti toj aktivnosti. U vikendicama naše djelovanje je kampanjsko. S druge strane, kuće su stalni izvor hrane i toplog skloništa.

I miševi i pacovi su odlični penjači čak i po fasadama objekata. Iz tog razloga sve što stavite blizu kuće, garaže, šupe ili vikendice poslužiće im da se dokopaju unutrašnjosti objekta.

Tokom cijele godine uklanjajte smeće oko kuće i sa imanja. Kante sa smećem trebaju biti poklopljene. Ukoliko kompostirate organski otpad obratite pažnju na kompostnu hrpu i redovno prevrćite hrpu kako se ne bi naselili miševi. Opale plodove voćaka sakupite, ne ostavljajte ih na tlu jer će privući još više miševa i pacova.

Narodna sredstva u borbi protiv glodara

U blizini kuća sadite biljke koje svojim mirisom tjeraju glodare: zovu, pelin. Takođe, ne sviđa im se ni miris amonijaka, korišćenih filtera za prečišćavanje sagorjevanja goriva.

Mačke su velika pomoć u regulisanju populacije glodara, ali u domaćinstvima koja koriste hemijska sredstva protiv miševa i pacova veliki broj mačaka strada od ovih sredstava. Nakon što mačka pojede otrovanog miša veoma brzo će uginuti.

Pepeo iz domaćinstva je još jedno sredstvo koje se koristi kao repelent. Prosipanjem pepela po mjestima koja nisu lako dostupna on će iritirati glodare i oni će otići na neko drugo mjesto.

Stari recept je da se pomiješaju brašno i gips ili cement u odnosu 1:1. Ova smjesa se postavlja na podlogu u prostoriji. U blizini se postavi plića posuda sa vodom. Poslije ovog obroka miš ili pacov će biti veoma žedan i nakon pijenja vode umire.

Upotreba ljepila - jednostavno i učinkovito

Ljepilo za glodare je jedno popularno sredstvo. Odlikuje ga jednostavnost upotrebe i duga ljepljivost. Miševi i pacovi kada dođu u kontakt sa ljepilom ne mogu se odvojiti od mase ljepila i podloge i teško im je pobjeći da se sakriju na skriveno mjesto.

Ljepilo ne sadrži otrovne supstance i sigurno je za upotrebu u domaćinstvima sa djecom i kućnim ljubimcima. Da bi zaštitili kućne ljubimce da se ne ulijepe ljepilom za postavljanje mamaca koriste se podloge sa krovićem ili možemo iskoristiti kutije ambalaže koje položimo širom stranom. Unutrašnjost kutije, donju stranu namažemo ljepilom, a u slobodan središnji dio postavimo mamac. Ljepilo nema mirisa koji izaziva alergije kod ljudi, a danas postoje ljepila sa određenim mirisom koji privlače glodare.

Primjena je jednostavna. Dovoljno je uzeti komad kartona i ljepilom napisati deblji krug. U središtu kruga ne treba biti ljepilo već čista površina na koju stavljamo nešto od hrane koja će svojim mirisom privući glodare. Od hrane najčešće se koriste: komadići ili kosti pržene ribe, sir, slanina, umašćeni komadići hljeba, žito. Kod izbora hrane treba obratiti pažnju na to šta se od hrane nalazi u objektu ili prostoriji. U objektima gdje se skladišti žito kao mamac hranu koristićemo sir, ostatke ribe, slaninu. Izbjegavati korištenje žitarica, jer neće imati efekta. Tamo gdje je sir, ne koristiti sir kao mamac.

Glodari: Od njive do pčelinjaka - kako ih suzbiti

Postoje i gotove zamke sa ljepilom koje imaju mirisne dodatke koji privlače glodare. Prije postavljanja skida se folija.

Kod izbora ljepila za glodare obratiti pažnju da ljepilo nije suviše vodenasto. Ovakva ljepila nisu efikasna, jer se za njih ne lijepe ni najsitniji glodari. Nedostatak suviše gustih ljepila je što se teško istiskuju iz tube. Jednostavnim testom možete, ne otvarajući tubu, odrediti kakvo je ljepilo. Ako je ljepilo u tubi suviše čvrsto pritiskom ćete teško napraviti deformaciju ili ulegnuće na tubi. Kod suviše rijetkih ljepila tuba se ne vraća u prvobitni oblik prije pritiskanja.

Ukoliko djeca ili kućni ljubimci dođu u kontakt sa ljepilom veoma teško ćete ih oprati.


Tagovi

Miševi Pacovi Glodari Suzbijanje Narodna sredstva Zamke Ljepilo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.