Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glodari
  • 10.11.2018. 11:00

Glodari: Od njive do pčelinjaka - kako ih suzbiti

Topla jesen pogoduje glodarima, koji ne samo da prave štete na usjevima i u skladištima, nego prenose i 30 bolesti.

Foto: Pixabay / Hans
  • 435
  • 16
  • 0

Jesen je vrijeme kada ratarske usjeve, ali i povrće i pčelinjake, napadaju glodari. Pogoduje im topla jesen, kao što je ova, ali i blaga zima. Osim na poljima, štete prave i u skladištima. Oni jedu i zagađuju hranu, ali su ujedno i veliki prenosioci zaraznih bolesti - čak njih 30. S obzirom na to da se razmnožavaju tolikom brzinom da jedan par godišnje može dati i do 15.000 potomaka, ovaj problem moramo shvatiti ozbiljno i preventivno i na vrijeme ga rješavati.

Glodari na njivama

Tokom jeseni na tek posijanu ozimu pšenicu ili ječam, glodari se naseljavaju sa svojih dotadašnjih staništa. U početku se hrane posijanim i klijalim sjemenom da bi kasnije, nakon nicanja biljaka, oštetili nadzemne i podzemne dijelove, stvarajući takozvane oaze praznih mjesta. Ukoliko se primeti preko 10 aktivnih rupa po hektaru, neophodno je izvršiti suzbijanje. Glodari prave štetu na velikim površinama, a ona može biti tolika, da se ne može ni izmjeriti.

Jedan od glodara koji pravi najviše problema je - poljski miš. Aktivan je tokom cijele godine, a u toku nje se razmnožava od dva do četiri puta. Hrani se zrnevljem bilja koje raste u njegovoj okolini, praveći često i manje zalihe hrane, klijalim sjemenom, zelenim i sočnim dijelovima bilja. Najveću štetu pravi na tek zasijanim njivama skupljajući posijano sjeme i odnoseći ga u svoju jazbinu, tako da potpuno očisti od sjemena površine u blizini jazbine. Štete nanosi i žitaricama u periodu mliječne zrelosti do zrenja - na strninama, kukuruzu i suncokretu, a takođe i sirku, prosu i sjemenskoj lucerki.

Glodari u povrtnjaku

Glodar koji pravi najviše problema povrtarima je voluharica.

Poljska voluharica se koti 3-4 puta godišnje, a u jednom leglu može da bude 4-8 mladunaca. Ukoliko je aktivno više rupa po kvadratnom metru, tada se to smatra njihovom visokom brojnošću. Preferira sočniju biljnu hranu, a manje zrnastu. Naročito joj odgovara korjenasto i krtolasto povrće. 

Vodena voluharica jede isključivo biljnu hranu. Od povrća najčešće uništava repu, ciklu, mrkvu, peršin, celer, razne vrste kupusnjača i salatu, nagrizanjem i uništavanjem njihovih podzemnih organa. Simptomi napada voluharice uočavaju se ako povrće vene bez vidljivih vanjskih znakova napada. 

Glodari u voćnjaku

Iako jesenje đubrenje voćnjaka povećava nivo humusa u zemljištu i pospješuje vegetaciju, odnosno rast i razvitak plodova, drvne i lisne mase tokom proljeća, stajnjak u jesen može da izazove i glodare, koji najčešće u nedostatku hrane traže nesvarena sjemenca ili druge hranjive materije u izmetu stoke. Nažalost, tu se nekad ne zaustavljaju, pa se dešava da oštete korijen i stablo sadnica voćki.

Stajnjak u jesen izaziva glodare

Glodari u pčelinjaku

Dolaskom hladnijih dana glodari traže sklonište u kome će provesti zimu. Košnica je topla i puna hrane, pa tako predstavlja idealno sklonište za zimu. Od svih glodara, miševi i rovčice mogu predstavljati najveći problem u pčelarstvu. Naime, oni ulaskom u košnicu grizu saće, jedu med, ali i pčele te prave gnijezdo. Često se dešava i da šteta koju glodari u košnici naprave, bude neopravljiva pa i da ugine cijela pčelinja zajednica.

Kako obraniti košnicu od glodara, saznajte ovdje.

Metode za hvatanje i regulaciju populacije glodara

Metode za hvatanje i regulaciju brojnosti glodara su:

  • mehaničke metode (mišolovke, ljepljive ploče, ljepilo za miševe, upotreba vode - rusko bure);
  • fizičke metode (primjena električne energije, ultra zvuka, toplote); 
  • biološke metode (prirodni neprijatelji, štakor, vuk, primjena mikoorganizama);
  • kemijske metode (primjena rodenticida, primjena repelenata, primjena homosterilanata).

Noviji način suzbijanja, a spada u ekološki pristup suzbijanja glodara, je upotreba ljepljivih ploča za miševe - ne sadrži nikakve kemijske otrove. Omogućava jednostavno suzbijanje miševa u domaćinstvu, kao i u javnoj i komunalnoj higijeni. Visok kvalitet ljepila, kao i intenzivna žuta boja, privlače i hvataju miševe, pacove, ali i ostale gmižuće i leteće insekte.


Tagovi

Glodari Jesen Poljski miš Voluharica Suzbijanje glodara Glodari u pčelinjaku Glodari u voćnjaku


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

32


Glasova: 11

Da 34,4%

Glasova: 16

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 15,6%

Pregled ankete

Pregled ankete