Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 24.11.2015. 12:00

Glodavci često narušavaju mir u pčelinjaku

Za opstanak pčelinje zajednice tijekom hladnih dana neophodan je mir u pčelinjaku. Miševi i rovčice, u potrazi za skoloništem od zime rado ulaze u košnice. Svako jače uznemiravanje uzrokuje opadanje klubeta i može imati fatalne posljedice.

  • 250
  • 16
  • 0

Dolaskom hladnijih dana glodavci traže sklonište u kojem će provesti zimu. Košnica je topla i puna hrane pa predstavlja idealno sklonište za zimu. Od svih glodavaca, miševi i rovčice mogu predstavljati najveći problem u pčelarstvu. Oni ulaskom u košnicu grizu saće, jedu med i pčele, ali i prave gnijezdo. Često se događa da šteta koju glodavci u košnici naprave bude npopravljiva i da ugine cijela zajednica.

Na vrijeme staviti češalj na leto košnice

Da bi spriječili miševe da uđu u košnice, u jesen, krajem septembra ili početkom oktobra, stavljamo odgovarajuće češljeve na leta košnica kroz koje mogu prolaziti pčele ali ne i miševi. Češljevi su napravljeni od metala ili plastike i svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke, ali što se glodara tiče, metalni češljevi pružaju sigurniju zaštitu.

Ponekad se događa, ako se sa postavljanjem češljeva zakasnilo, da je miš već ušao u košnicu i praktično ostaje zarobljen unutra. Prisutsvo miša se može otkriti promatranjem leta na košnicama. Pokazatelj da se u košnici nastanio miš jesu komadići saća na letu. Tada, uz što je moguće manje uznemiravanje pčela kako se ne bi rasule iz klubeta, otvaramo košnicu, skidamo je sa podnjače i izbacujemo miša.

Od velike važnosti za osiguravanje mira i sigurnosti pčela je stanje cijele košnice, a posebno osjetljiv dio je podnjača. Ona s vremenom može početi trunuti pa se na njoj pojave otvori kroz koje se miševi i rovčice mogu provući. Iz tog razloga, uvijek treba imati rezervne podnjače.

Prisutsvo miša u košnici može imati fatalne posljedice za društvo

Ako miš uđe u košnicu sa jakim društvom ili ako su pčele zbog toplijeg vremena još uvijek aktivne, one će ubodima ubiti miša i obložiti ga voskom kako se ne bi raspao i širio zarazu. Međutim, košnica je zaprljana, saće načeto ili uništeno i ima karakterističan miris koji odbija maticu i pčele.

Pčelinja zajednica sa neželjenim gostom teško prezimi, a proljeće će dočekati veoma slaba. Ali pitanje je da li će ga uopće i dočekati, jer ako su nastupili hladni dani sa niskim temperaturama, zbog prisutsva miša uznemirene pčele će se odvojiti od klubeta, ukočiti se od hladnoće i umrijeti.

Još jedan glodavac koji predstavlja prijetnju pčelama je rovčica. Zbog vrlo elastičnog i malog tijela, ona se provlači kroz otvore kroz koje se miš ne može provući. Rovčica se hrani pčelama i u košnici može napraviti puno veće štete nego miševi. Njeno prisutsvo će se primijetiti po mnoštvu izgrickanih pčela na letu košnica, odnosno po ostacima krila i grudnog dijela sa glavom.

Uredan pčelinjak kao preventiva

Uredan pčelinjak, bez otpadaka, zapuštenog travnjaka i trulog lišća je osnova u smanjenju opasnosti od napada glodavaca. Sаdržаj podnjаče i voštаne zаperke ne treba razbacivati okolo po pčelinjaku, jer će oni privlačiti glodavce.

Kako bi se miševi i drugi glodavci zadržali dalje od košnice treba koristiti mačke, mišolovke i mamce. Ukoliko se u pčelinjaku stavlja otrov za glodavce, mora se paziti da njemu nemaju pristup pčele i domaće životinje.


Tagovi

Glodari Pčelinjak Pčele Košnice Prezimljavanje pčela Zaštita košnica Češljevi Klube Podnajče Miš Rovčica


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar