Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 22.05.2022. 18:00

Milioni skakavaca pustoše Sardiniju - nema hrane za stoku

Poljoprivredni proizvođači su razočarani, jer nisu dobili ni jedan euro za naknadu prošlogodišnje štete

Foto: Depositphotos/Karenpoghosyan
  • 104
  • 15
  • 0

Italijansko ostrvo Sardinija se suočava s invazijom skakavaca. Ove godine su se pojavili mjesec dana ranije i doslovno proždiru usjeve u pokrajini Nuoro gdje je uništeno 25.000ha usjeva, a epicentar pojave je u susjednoj Ottani.

Coldiretti, udruženje poljoprivrednika, je zazvonio alarm na proliferaciju skakavaca koji pogađaju 25 hiljada hektara zemlje na Sardiniji. Pošto se radi o polifagnim štetočinama pogođeni su svi usjevi: bašte, povrtnjaci, voćnjaci. Iza njih ostaju opustošene površine, a višemjesečni rad poljoprivrednika nestaje. Načinjene štete su bacile na noge brojna gazdinstva, farme, proizvođače stočne hrane, a u svom napredovanju su izazvali pravu biološku katastrofu. Zbog njih stočari moraju da kupuju skupu stočnu hranu, jer je sve što su posijali uništeno. 

Skakavci mogu napraviti priličnu štetu biljkama

Leonardo Salis, predsjednik Nuoro jedinice Coldiretti, rekao je za Guardian da su usjevi potpuno uništeni. Upozorio je da nakon tri godine upozoravanja, pritužbi i prijedloga vlastima da se bave insektima ništa nije učinjeno i još uvijek se govori o invaziji.

Ni eura za štetu

Poljoprivredni proizvođači su razočarani, jer nisu dobili ni jedan euro za naknadu prošlogodišnje štete.

Gabriella Murgia, otočki savjetnik za poljoprivredu, izjavila je da radna grupa za borbu protiv skakavaca zajedno sa šumarskim radnicima identifikuje najteže pogođena područja i ubrzava operacije njihove kontrole. Apelovala je na maksimalnu saradnju poljoprivrednika i drugih zainteresovanih strana.

Izazvali su pravu biološku katastrofu (Foto: R.Vojnović)

Christian Solinas, predsjednik Sardinije, rekao je da je najezda opustošila sela regije Nuora i istakao da je neophodna kompenzacija kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da se izbore s naglim padom svojih prihoda.

Nova invazija se dogodila nekoliko dana nakon što su regionalne vlasti odobrile dva miliona eura kao odštetu ratarima čiji su usjevi oštećeni od insekata 2021. godine.

Predložene mjere suzbijanja

Klimatski uslovi su omogućili prenamnožavanje ovih insekata. Blage zime i temperature za 0,5ºC više od prosjeka su pogodovale preživljavanju velikog broja ooteka, jajnih legala.

U borbi protiv ovih insekata najefikasnije su biološke metode. Udruženje poljoprivrednika je predložilo jesenje oranje koje bi uništilo veliki broj jajnih legala na neobrađenim površinama. Dodatni problem je veliki broj napuštenih imanja koja se ne obrađuju. Prirodni neprijatelji skakavaca mogu da desetkuju njihovu brojnost. Najveću ulogu igraju ptice.


Tagovi

Sardinija Skakavci Štetočne biljaka Invazija skakavaca Biološke metode Mjere suzbijanja Najezda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.