Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skakavci
  • 26.06.2020. 18:00

Neviđena najezda skakavaca u Italiji - opustošili 15.000 hektara pašnjaka i polja

Nezapamćena invazija skakavaca događa se na italijanskom ostrvu Sardiniji. Tamo su ove štetočine uništile 15.000 hektara pašnjaka i polja, a njihova brojnost podstaknuta je visokim temperaturama i nedostatkom vlage.

Foto: Flickr/FAO emergencies
  • 119
  • 15
  • 0

Skakavci pustoše polja i pašnjake u provinciji Nuoro smještenoj na italijanskom ostrvu Sardiniji, a njihova nezapamćena najezda posljedica je porasta temperature. Naime, ove su štetočine uništile oko 15.000 hektara dodatno pogodivši poljoprivrednike koji se već teško nose s negativnim uticajem pandemije koronavirusa.

"Poljoprivrednici su izgubili ljetni pašnjak, a dijelom i stočnu hranu za jesen i zimu, a ono malo ljudi koji su uzgajali ječam morali su se i njega odreći", rekao je za reuters Michele Arbau iz poljoprivrednog udruženja Coldiretti.

Svake godine sve gora najezda?

Tokom ljetnih mjeseci skakavci su uobičajena pojava na mediteranskom ostrvu Sardiniji - poznatom po idiličnim plažama i ekskluzivnim odmaralištima, ali ovogodišnja je najezda mnogo veća nego što je to uobičajeno. Prošle su godine uništili oko 2.500 hektara, što je tada opisano kao najgora najezda od kraja Drugog svjetskog rata.

Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika

"Još ekstremnije vremenske prilike podstaknute klimatskim promjenama utiču na razvoj i širenje insekata pa tako i skakavaca", napomenuo je Ignazio Floris, profesor entomologije na Univerzitetu Sassari.

Suša stvara uslove za razmnožavanje 

"Rast temperature isušuje tlo i čini ga neplodnim, a tada se stvaraju idealni uslovi za insekte koji vole odlagati svoja jaja u suhu, neobrađenu zemlju", pojasnio je Arbau.

"Češće ekstremne vremenske promjene - uključujući sušu u 2017. godini, previše kiše u 2018. godini i oba ekstrema prošle godine na ovom su području takođe podstakla izglede za veću invaziju skakavaca", napomenuo je Arbau.

Nekorištene poljoprivredne površine na ovom ostrvu jedan je od faktora, s tim da sve više poljoprivrednika ostavlja zemljište neobrađeno jer nemaju finansijsku računicu.

Nikad kraja nevoljama italijanskih poljoprivrednika

Ova država je bila prva u Europi koja je teško pogođena koronavirusom i još se oporavlja od pandemije u kojoj je umrlo više od 34.000 ljudi. Tokom karantina koja je uveden u martu i aprilu, italijanski su se poljoprivrednici morali nositi i s nedostatkom radnika u poljoprivredi, ali i hladnim vremenom koje je uništilo ogromne količine voća.

Skakavci se proširili i na drugi kontinent - pojedu 400.000 tona hrane dnevno

Posljednja prijetnja dolazi od marokanskih skakavaca, vrste koji napadaju južnu Europu, uključujući Sardiniju. Naime, ovi insekti se razlikuju od pustinjskih koji su opustošili polja u Africi.

Obrada tla i biokontrola za smanjenje najezde

"Ključno za njihovo uništavanje je ranopromatranje jer se jajašca položena u tlo mogu jednostavno uništiti obradom zemlje gdje je to moguće", rekao je entomolog Floris.

"Međutim, kad su insekti dostigli fazu odraslih, vrlo se malo može učiniti za njihovo suzbijanje", rekao je Alexandre Latchininsky, stručnjak za skakavce pri Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Italija kreće u biološku kontrolu smrdljivih martina

On je predložio da organizacije poljoprivrednika razmotre mogućnost biokontrole primjenjujući biopesticid na bazi gljivica za sigurnu kontrolu ovih štetočina kako bi se smanjila najezda iduće godine.

Skakavci su se uobičajeno pojavili i na drugom kraju svijeta - Južnoj Americi, tačnije, u Argentini i Paragvaju. Ondašnji mediji izvještavaju kako očekuju front hladnog talasa koje će ograničiti njihovo kretanje i razmnožavanje. I u Brazilu strahuju od njihove pojave. 

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Italija Najezda skakavaca Skakavci Sardinija Južna Europa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.