Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad u poljoprivredi
  • 05.04.2020. 15:00

Berba im zavisi od migranata - Italija traži najmanje 200.000 radnika

Italija svake godine kroz takozvani Decreto Flussi odabire određen broj migranata koji nisu stanovnici EU, a kojima je dopušten ulazak u zemlju kako bi radili u poljoprivredi. 

Foto: Depositphotos/rinderart
  • 350
  • 41
  • 0

Giorgio Gori, gradonačelnik Bergama, jednog od najteže pogođenih gradova koronavirusom, zamolio je italijansku vladu da ubrza izdavanje godišnjeg dekreta kojim se redovno reguliše broj radnika migranata koji nisu iz Europske unije, budući da je Italija u očajnoj potrebi za poljoprivrednicima, navodi Euractiv.

Naime, ta zemlja svake godine kroz takozvani Decreto Flussi (u slobodnom prijevodu Dekret o protoku) odabire određen broj migranata koji nisu stanovnici EU, a kojima je dopušten ulazak u zemlju kako bi radili u poljoprivredi. Najčešće se angažuju za vrijeme berbe, a prošle godine kvota je bila određena na 30.850 migranata.

Migranti ne dolaze jer se boje virusa

"Zbog trenutne situacije, potrebno nam je migranata više nego ikad, a koliko sam čuo, puno njih neće doći jer se boje virusa. Trebamo najmanje 200.000 radnika i potrebno je da se ova uredba što prije sprovede jer će se u protivnom poljoprivredni sektor naći u teškoj situaciji", upozorava Gori. 

Pozvali frizere, konobare i sve nezaposlene da posao nađu u poljoprivredi

Međutim, ima i onih koji se s njegovom izjavom nikako ne slažu. Jedan od primjera je antimigrantska stranka Lege. "Nevjerovatno je da usred krize koju proživljavamo još uvijek postoji neko ko se bavi drugima, umjesto da smišlja način kako zaštiti svoje Italijane", rekao je Marco Zanni, zastupnik u Europskom parlamentu i vođa stranke. 

Više od 370.000 sezonskih radnika iz cijelog svijeta

Prema podacima italijanske organizacije poljoprivrednika Coldiretti, u zemlju svake godine uđe više od 370.000 sezonskih radnika iz cijelog svijeta koji proizvedu 25% hrane. 

"Rumuni su ti koji čine lavovski posao, a dolazi ih oko 100.000 svake godine. Ove godine će nam biti problem ako zbog virusa ne budu mogli doći", rekao je Gori. 

Poljoprivreda u opasnosti: Poljska zatvaranjem granica onemogućuje migraciju radne snage

Posebno su zabrinuti i u regiji Veneto, gdje je potrebno najmanje 65.000 radnika na poljoprivrednim gazdinstvima. Za par sedmica tamo počinje berba jagoda, špargli, karfiola i tikvica, a ako ih ne bude imao ko brati, sve će propasti. 

Prošle godine u tom je području bilo angažovano 79.000 sezonaca, a čak njih troje od pet bili su iz druge zemlje, uglavnom iz istočne Europe. 


Tagovi

Migranti Italija Sezonski rad Giorgio Gori Lege Berba Koronavirus


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete